Dietetyczne dania z cukinii – przepisy na fit cukinię

Cukinia jest jednym ze zdrowszych warzyw. Sprawdza się szczególnie u osób będących na diecie. Oto przepisy na proste i zdrowe dania z cukinii – idealne na zimowy obiad!

Zimowa dieta – dlaczego cukinia na obiad?

Cukinia jest uznawana za warzywo o wysokiej wartości dietetycznej. Znajdziemy w niej bowiem niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Cukinia jest wyjątkowo zdrowa, chociażby dlatego, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. To warzywo ma doskonały wpływ na pracę układu trawiennego. Co więcej, cukinia ma właściwości odkwaszające organizm. Jest także bardzo nisko kaloryczna. Z tego powodu warto się z cukinią zaprzyjaźnić podczas odchudzania.

Spożywanie dań z cukinii na obiad w okresie zimowym pozwoli na uzupełnienie niezbędnych składników odżywczych. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się doskonałym zdrowiem – a wszystko dzięki zdrowym daniom z cukinii!

Lekko i zdrowo – poznaj fit przepisy na cukinię w roli głównej!

Cukinia to nieocenione warzywo, które dostępne jest przez cały rok. Z tego też względu staje się idealną bazą do stworzenia wielu smacznych pozycji w naszym dietetycznym menu. Przedstawiamy garść sprawdzonych przepisów na fit dania z cukinii – nie tylko proste, ale i mega smaczne!

Cukinia na śniadanie: fit przepis na dobry start dnia

Śniadanie to podstawa udanego dnia – dostarcza zastrzyku energii potrzebnej na wejście w dzień i procesy, które nim rządzą. Dlatego świetnie sprawdzi się przepis na fit placki z cukinii bez smażenia. Wystarczy 1 średnia cukinia, jajko, 3 łyżki płatków owsianych, mała cebulka i przyprawy oraz łyżka oleju. Wszystkie składniki rozdrabniamy i łączymy w jedną masę, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowane ciasto cukiniowe wykładamy na blaszkę i pieczemy przez ok. 20 min z termoobiegiem. Smakują idealnie z wiosennym twarożkiem, koperkiem i rzodkiewką, sprawdzą się też wyśmienicie z hummusem lub ulubionymi warzywami. Jeśli lubisz łączyć smaki słone i słodkie, koniecznie wypróbuj cukiniowe placki w wersji z fit kremem czekoladowym, owocowym jogurtem lub ulubioną konfiturą!

Przepis na lekki lunch: cukinia w wersji fit na wynos

Jeśli rano masz więcej czasu, możesz przygotować pożywną frittatę z cukinii. To bardzo prosty fit przepis na idealny lunch, który możesz bez problemu zabrać do pracy lub szkoły. Potrzebujesz 2 średnie cukinie, 3 jaja, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek pełnoziarnistej mąki, 1 średnią kulkę mozzarelli, ulubione przyprawy i trochę oleju do posmarowania formy do pieczenia. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Masa powinna być w miarę gęsta, tak aby mogła się upiec w 30 min w temperaturze 180 stopni. Dużym plusem tego fit przepisu z cukinią jest na pewno możliwość zjedzenia na zimno i na ciepło – walory smakowe oceniamy bardzo wysoko!

Jej wysokość cukinia: fit przepis na pożywny obiad

To już klasyka gatunku, która wraca do łask w coraz to nowszej odsłonie. Przepis na fit cukinię faszerowaną to idealna opcja dla wszystkich, którzy chcą zjeść lekki i jednocześnie pożywny obiad. Do przyrządzenia są potrzebne 3 małe cukinie, ok. 500 g mielonego mięsa (najlepiej drobiowego), 2 papryki, kilka pieczarek, mała cebula, 2 ząbki czosnku i pomidory z puszki. Przyda się też koncentrat pomidorowy dla zagęszczenia, ulubione przyprawy, tłuszcz do smażenia i świeżo starty ser. Zacznij od podsmażenia cebulki, mięsa i czosnku. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie poszatkowane pieczarki. Na koniec wjadą pomidory i koncentrat oraz przyprawy. Masa powinna być gęsta, by bez problemu wypełnić nią przekrojone wzdłuż i wydrążone cukinie. Całość zapiekaj w 180 stopniach przez 25-30 minut. Zjedz od razu po podaniu – ten fit przepis na cukinię idealnie sprawdzi się w roli obiadu i wczesnej kolacji, zwłaszcza, że wykorzystane produkty zawierają stosunkowo niewiele kalorii! A skoro o kaloriach – może jakieś słodkie małe co nieco?

Wersja na słodko: przepis fit na deser z cukinii

Ciasto marchewkowe, dyniowe, batatowe… A gdyby tak cukinia? Ten fit przepis to prostota wykonania i złożoność smaku! Przygotuj 2 banany, 300 g startej cukinii, łyżkę miodu i 4 jajka, 100 g mąki kokosowej, 2 łyżki oleju kokosowego, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki odtłuszczonego kakao i pół tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60%). Na początek rozgnieć banana, dodaj startą cukinię, miód i jajka i wszystko rach-ciach zblenduj. Dodaj resztę składników i już – przelej ciasto do formy na keks (prostokąt o wymiarach 30 x 11 cm) i piecz ok. 45 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest gotowe do spożycia zaraz po przestudzeniu. Można przygotować fit polewę czekoladową, można zjadać bez. Z doświadczenia proponujemy upiec z podwójnej porcji, bo pokrojone kawałki szybko dostają nóżek i ruszają na emigrację nie wiadomo dokąd… Smak ciasta z tego fit przepisu na cukinię jest nie do podrobienia, a kusi niesamowitym aromatem. Musisz koniecznie spróbować!

Dietetyczne dania z cukinii – sałatka z cukinii z kozim serem

Co potrzeba:

– młoda cukinia

– czerwona cebula

– 2 ząbki czosnku

– 6 pomidorów

– 3 łyżki soku z cytryny

– natka pietruszki

– świeża bazylia

– sałata lodowa

– ser kozi

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz – do smaku

Jak przygotować sałatkę z cukinii:

Obierz cukinię i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Po upływie tego czasu rozkrój ją na pół i wydrąż z pestek. Pokrój miąższ cukinii w paski i przełóż do naczynia. Pokrój czosnek i cebulę w drobną kostkę, połóż na cukinii, skrop cytryną, dodaj oliwę i posyp solą i pieprzem. Odstaw w zimne miejsce na parę godzin. Pokrojone pomidory połącz z bazylią, pietruszką i kozim serem. Całość przełóż do naczynia.

Dania z cukinią na obiad – zdrowo i dietetycznie

Jako że cukinia jest niskokaloryczna i ma wiele wartości odżywczych – sprawdza się wielu rodzajach potraw. Bez problemu przygotujemy z cukinii dania dietetyczne i zdrowe. Z cukinii przyrządza się m.in. zupy, surówki, sałatki, makarony, desery, marynaty… Całe dobrodziejstwo cukinii możemy przełożyć niemal na każdy rodzaj polskiego dania. W kuchni można wykorzystać także kwiaty cukinii. A dla osób będących na diecie – cukinia może stanowić rodzaj przekąski.

Przykładowe dania z cukinii – pomysły 

– zupa krem z cukinii

– cukinia faszerowana (np. kaszą jaglaną)

– leczo

– bigos z cukinii (cukinia jako kapusta)

– placki z cukinii

– omlet z cukinii

– i co wam tylko przyjdzie do głowy!

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia na diecie? Ależ oczywiście! Przede wszystkim, cukinia ma bardzo mało kalorii (16 kcal/100g). Dzięki temu możemy ją wykorzystać jako dodatek do dietetycznych potraw. Śmiało może stać się także składnikiem podstawowym. Cukinia jest warzywem lekkostrawnym i bogatym w składniki mineralne, takie jak m.in. wapń, magnez, potas czy fosfor. Dodatkowo, cukinia to bardzo dobre źródło witaminy C, A, K i witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również duże ilości fosforu. Co jednak zyskamy jedząc cukinię na diecie? To warzywo zapobiega zakwaszania organizmu, usprawnia procesy trawienne i wspomaga pracę układu nerwowego. Ponadto, detoksykuje organizm, usprawnia narząd wzroku czy też utrzymuje prawidłowe nawodnienie organizmu. A to tylko kilka z prozdrowotnych właściwości cukinii.

CUKINIA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

  • wspiera odchudzanie – Ze względu na swoją niskokaloryczność – jest świetnym składnikiem wielu diet odchudzających. Warzywo składa się w 95% z wody. Dodatkowo zawiera bardzo dużo błonnika i jest świetnym spalaczem tłuszczu.
  • dba o nasze serce –  Cukinia charakteryzuje się małą ilością sody i tłuszczów. Zawiera bardzo dużo błonnika, który zmniejsza możliwość zachorowań na choroby serca i nadciśnienie tętnicze. Jest źródłem potasu i magnezu – niedobór minerałów powoduje  niewydolność serca.
  • dba o wzrok –  Cukinia jest bardzo niezwykłym warzywem. Zawiera dużą ilość luteiny i zeaksantyny – dwa utleniacze, które mają realny wpływ na zapobieganie zwyrodnienia plamki żółtej. Naukowcy zwracają uwagę, że dieta bogata w cukinie przynosi bardzo dużo korzyści dla naszego wzroku.
  • leczy astmę – Dzięki zawartości witaminy C i miedzi, sprzyja leczenie chorób układu   oddechowego jak np. astma.
  • działa na cholesterolu –  Jedzenie cukinii obniża poziom choresterolu w naszym organizmie. Witamina C i A  zawarta w tym warzywie  stopują rozwinięcie się  bardzo groźnych chorób jak miażdżyca tętnic.
  • poprawia wygląd skóry – Wspomniana luteina i zeaksantyna, oprócz pozytywnych właściwości zdrowotnych dla naszych oczu także chronią komórki naszego ciała przed działaniem wolnych rodników.  Rozjaśniają naszą skórę  i poprawiają ogólny wygląd.

Cukinia jako element każdej potrawy!

Cukinia z powodzeniem może stać się dodatkiem – i bohaterem – każdego posiłku. Dlaczego? Wszystko za sprawą swej delikatności. Cukinia jest doskonałym nośnikiem smaku dla intencywnych przypraw. Dodatkowo, idealnie pasuje do mięs, makaronów, zup czy gulaszy. Dodanie jej do jakiegokolwiek dania tylko podkreśli jego smak. Cukinia bowiem sama w sobie jest tak delikatna, że trudno o zdominowanie dania smakiem cukiniowym. Jeśli jednak chcemy, żeby cukinia stała się bohaterem dania – koniecznie stosujmy mniej intensywne przyprawy i dodatki. Do cukinii doskonale pasuje np. jogurt naturalny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *