Śniadania białkowo – tłuszczowe z czym to się je

Trendy w dietetyce zmieniają się coraz szybciej, jeszcze niedawno każdy śniadanie zaczynał od owsianki, jaglanki lub zdrowych kanapek z dużą ilością warzyw. Ostatnio przyszła do nas moda na śniadania białkowo – tłuszczowe.
Śniadania białkowo – tłuszczowe
Jajecznica na bekonie z zielonymi warzywami, sałatka z grillowaną wołowiną lub pstrąg pieczony w folii podany ze szparagami to tylko część z przykładów takich śniadań. Zobaczcie jakie korzyści przynosi zjedzenie śniadania bogatego w białko i tłuszcze zamiast tradycyjnego śniadania opartego na węglowodanach.
Korzyści płynące ze śniadania białkowo – tłuszczowego
Przede wszystkim długo odczuwalne poczucie sytości, które zapewnia komfort pracy, nie spada nam gwałtownie poziom cukru, nie odczuwamy ssania w żołądku i chęci przekąszenia batonika.
Śniadanie białkowe a śniadanie oparte o węglowodany
Pierwszy posiłek powoduje największy wyrzut insuliny – czyli hormonu wydzielanego przez trzustkę, który jest odpowiedzialny za metabolizm węglowodanów (także tłuszczy i białek). Co się stanie gdy na śniadanie zjemy np. białą bułkę z dżemem truskawkowym? Cukier we krwi gwałtownie wzrasta. Powoduje to większą pracę insuliny, której zadaniem jest obniżanie cukru. Te ciągłe gwałtowne skoki i spadki cukru są niekorzystne. Powodują utrudnienia w koncentracji, większy apetyt zwłaszcza na słodkie przekąski, ale też tycie. Insulina jest hormonem anabolicznym czyli powodującym wzrost masy i rozmiaru ciała, niekoniecznie tkanki tłuszczowej. Warto wspomnieć, że w latach 80 i 90 nagminnie była zażywana przez biegaczy i kulturystów w celach zwiększenia właśnie masy mięśniowej.
Dla kogo śniadania bez węglowodanów?
U kogo się nie sprawdzi śniadanie białkowo – tłuszczowe? Śniadania z małą zawartością węglowodanów to dobre rozwiązanie do osób z insuinoopornością, cukrzycą, hipo i hiperglikemią, zaburzeniami snu, a także dla osób, które chcą schudnąć. Wysoki poziom cukru po posiłku bogatym w węglowodany to większa praca dla insuliny przez co spalanie tkanki tłuszczowej jest utrudnione.
Nie polecam tych śniadań osobom, które lubią od razu po śniadaniu pójść na trening. Posiłki okołotreningowe powinny mieć więcej węglowodanów, dzięki czemu nasz trening jest bardziej wydajny i następuje wtedy szybsza regeneracja.
Co jeść na śniadanie?
Śniadanie bez węglowodanów to przede wszystkim duża ilość najlepiej zielonych warzyw, dobrej jakości tłuszczy i pełnowartościowe białko. Dobrym pomysłem na takie śniadanie mogą być wszelkie wariacje z jajkami:
- jajecznica z warzywami i boczkiem, robiona na maśle klarowanym,
- jajka sadzone ze szparagami na oleju kokosowym
- jajka zapiekane w awokado
- jajka w koszulkach podane na sałacie
Mogą to być też sałatki:
- sałatka z grillowaną wołowiną, awokado, rzodkiewką, ogórkami, mixem sałat polana oliwą z oliwek
- sałatka z łososiem pieczonym lub gotowanym na parze, pomidorkami koktajlowymi, rukolą, mixem sałat polaną oliwą.
- Sałatka z grillowanym indykiem, mixem sałat, papryką, ogórkami kiszonymi podaną z oliwą z oliwek.
Pomysłów jest mnóstwo – ogranicza nas tylko własna wyobraźnia :)
Zrób sobie test, skąd Twój organizm czerpie energię
Każdy organizm jest inny, jedni czerpią więcej energii z węglowodanów inni z tłuszczów. Mowa jest o tym już w Ayurvedzie. Najlepiej jeżeli sam zrobisz sobie test, którym typem jesteś. Jednego dnia zjedz śniadanie z węglowodanami, np. owsiankę z borówkami, mlekiem ryżowym i prażonymi migdałami, a następnego dnia zrób sobie jajecznicę na bekonie z dużą ilością zielonych warzyw. Obserwuj jak się w tych dniach czujesz, notuj swoje spostrzeżenia na kartce,
Po ilu godzinach poczułeś głód?
Kiedy poczułeś, że musisz coś zjeść bo nie możesz się skupić i czujesz ssanie w żołądku?
Po którym ze śniadań miałeś więcej energii?
Wyniki dadzą Ci odpowiedź na pytanie i już będziesz wiedzieć, które śniadania lepiej Ci służą.
Autor:
Chcesz przeczytać cały artykuł?
Dziękujemy za dodanie opini!