Nietolerancja laktozy i skaza białkowa – czym się różnią?

Nietolerancja laktozy i skaza białkowa – czym się różnią?

Nietolerancja laktozy często jest mylona z nietolerancją białka, czyli tzw. skazą białkową. Czym tak właściwie charakteryzują się obie dolegliwości? Jak sobie z nimi radzić i układać plany żywieniowe dla osób uczulonych na laktozę lub białko? Skaza białkowa i nietolerancja laktozy co to takiego?

W przypadku nietolerancji laktozy uczulenie obejmuje jedynie jeden składnik mleka – laktozę. Przy skazie białkowej – alergie może wywołać białko zawarte w krowim mleku, jajach czy niektórych rodzajach mięsa.

Na czym polega nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy oznacza zaburzenie pracy układu trawiennego. W takich przypadkach organizm ma upośledzony proces wydzielania laktazy – enzymu odpowiedzialnego za właściwe rozkładanie laktozy. Organizmy osób cierpiących na nietolerancję laktozy albo wcale nie wytwarzają tego enzymu, albo produkują go w niewystarczających ilościach. Spożycie produktów z laktozą wywołuje u nich odrzucenie tego składnika. Objawia się to zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego. Może pojawić się więc nadmierne wydzielanie gazów trawiennych, uczucie „przelewania się” w żołądku, wzdęcia, bolesne skurcze brzucha czy biegunka.

Gdzie tkwią przyczyny nietolerancji laktozy?

Najczęściej nietolerancja laktozy ma podłoże genetyczne. W prosty sposób dziedziczymy po przodkach niedobory laktazy w organizmie. Zwykle ta przypadłość pojawia się wśród młodzieży i dorosłych. Inną przyczyną nietolerancji laktozy może być wrodzone zaburzenie metabolizmu. W takich przypadkach organizm po prostu nie jest w stanie w żaden sposób wytworzyć laktazy. Tę dolegliwość można zaobserwować już u noworodków.

Nietolerancja laktozy może mieć również podłoże o wtórnym charakterze. Jest wtedy wynikiem niektórych chorób powodujących uszkodzenia w obrębie jelit m.in. martwiczego zapalenia wątroby, celiakii, mukowiscydozy czy alergii pokarmowej (np. na białko mleka krowiego). Pośrednio na pojawienie się nietolerancji laktozy może mieć również wpływ nadużywanie niektórych grup leków czy dieta bezmleczna.

Nietolerancja laktozy a zdrowy styl życia

Od najmłodszych lat spotykamy się z twierdzeniem, że mleko jest niezbędnym elementem zdrowego sposobu odżywiania. Mleko i artykuły mleczne zawierają bowiem wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie oznacza to jednak, że osoby zmagające się z nietolerancją laktozy są wykluczone ze zdrowego stylu życia. Wręcz przeciwnie – z powodzeniem znajdziemy wiele artykułów spożywczych, które zastąpią produkty mleczne w naszej diecie. Czytaj więcej na temat diety dla sportowców z nietolerancją laktozy

Na czym polega skaza białkowa - co to takiego?

Skaza białkowa jest potocznym określeniem nietolerancji białka zawartego w krowim mleku. Zdarza się jednak, że alergie wywołują również inne produkty spożywcze, takie jak np. jaja, cytrusy, mięso czy kakao. Największy stopień alergenności ma natomiast kazeina – składnik mleka krowiego. Uczulenia pojawiają się także pod wpływem białka serwatkowego. Ono właśnie bardzo często stanowi bazę odżywek dla sportowców. Skaza białkowa zwykle objawia się zmianami skórnymi lub zaburzeniami pracy układu pokarmowego. U osób uczulonych na białko mogą pojawić się czerwone krostki na skórze szyi i twarzy. Możemy mieć także do czynienia z biegunkami, zmniejszoną odpornością na infekcje czy tzw. refluksem żołądkowo-przełykowym (cofaniem się pokarmu z żołądka do przełyku). Znacznie rzadziej pojawiają się bóle głowy, kaszel czy wymioty.

Skazę białkową można rozpoznać po błyszczących i rumianych zmianach skórnych. Takie zmiany mogą pojawić się na całym ciele (szyi, tułowiu, rękach, nogach). Jest to alergia obserwowana w dużej mierze u małych dzieci. Bardzo często pojawia się skaza białkowa u niemowlaka. Skóra łuszczy się i wysusza. Zwykle dzieci drapią się w takim miejscu, odczuwają również ból. Sam problem skazy białkowej nasila się pod wpływem potu, stresu czy podrażnień skóry. W przypadku pojawienia się skazy białkowej u dziecka, trzeba więc uważać, by nie bagatelizować problemu.

Skaza białkowa u dzieci – leczenie i dieta

Alergia na białka mleka krowiego nie wymaga odstawiania dziecka od piersi matki. W tym mleku nie ma bowiem składników uczulających. Matka powinna jednak na jakiś czas zrezygnować z produktów mlecznych. W przypadku picia mlek modyfikowanych przez niemowlaka – lepsze będzie mleko sojowe. Wraz z wiekiem – można wprowadzać mleko i produkty mleczne do diety dziecka. Zwykle dieta przy skazie białkowej u niemowlaka eliminująca nabiał obejmuje pierwsze 12-18 miesięcy życia dziecka.

Wstrząs anafilaktyczny konsekwencją skazy białkowej

Choć taka sytuacja występuje bardzo rzadko – warto zdawać sobie sprawę z ryzyka. Wstrząs anafilaktyczny jest silną reakcją alergiczną niosącą poważne skutki. Kilka minut po zjedzeniu pokarmu uczulającego, u osoby pojawia się obrzęk ust, języka i twarzy. Tym samym rodzą się problemy z prawidłowym oddychaniem. Zdarza się również, że wstrząsowi towarzyszy wysypka, zaczerwienienie skóry czy wymioty. Taka reakcja przy skazie białkowej jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia i życia – konieczne jest jak najszybsze zgłoszenie się do specjalisty.

Nietolerancja pokarmowa a skaza białkowa u dorosłych

Alergie pokarmowe dotyczą niewłaściwych reakcji układu odpornościowego na spożywane produkty. Nieprzyjemne dolegliwości odczuwa się zwykle już po kilku minutach od ich spożycia. Mieszczą się one w zakresie zmian skórnych, kichania, swędzenia, obrzęków jamy ustnej czy zaburzeń oddychania. Ten właśnie proces jest odpowiedzialny za pojawianie się skazy białkowej. W przypadku nietolerancji pokarmowej natomiast mamy do czynienia z upośledzeniem wytwarzania się w organizmie określonych enzymów trawiennych. Objawy mogą pojawiać się od kilku godzin do kilku dni po zjedzeniu danego artykułu. Ten mechanizm określa zmiany w organizmie powstające u osób zmagających się z nietolerancją laktozy.

Gdzie tkwią przyczyny skazy białkowej?

Uczulenie na białko powstaje pod wpływem takiego samego mechanizmu, co inne alergie. Może mieć także podłoże genetyczne. Znacznie częściej pojawiają się alergie na białko wśród osób mających w rodzinie alergików. Trudno jednak o wymienienie konkretnych przyczyn pojawiania się skazy białkowej. Jasne są natomiast reakcje organizmu. Ten rozpoznaje białko jako szkodliwą substancję i wytwarza przeciwciała w układzie immunologicznym. Tym samym w układzie odpornościowym pojawia się stan zapalny.

Charakter diety u dorosłych ze skazą białkową

Dorosłym z nietolerancją białka (nie tylko obecnego w mleku) poleca się dietę eliminacyjną. Polega ona na okresowym lub permanentnym wykluczeniu produktów zawierających białko z planu żywieniowego. Wyklucza się zarówno białka z mleka krowiego, jak i te pochodzące z innych źródeł. Co więcej, dieta dla osób zmagających się ze skazą białkową powinna również wykluczać inne produkty, które potencjalnie mogą powodować reakcje alergiczne np. kakao, soję, owoce morza czy orzechy. Drugim głównym założeniem diety eliminacyjnej w przypadku skazy białkowej u dorosłych jest uzupełnienie planu żywieniowego artykułami o podobnych wartościach odżywczych, co te, które zostały wykluczone. Mogą to więc być produkty hypoalergiczne, białka serwatkowe (jeśli nie ma na nie uczulenia) czy białka roślinne. Taką dietę stosuje się zwykle pół roku lub rok. Następnie stopniowo włącza się do planu żywieniowego produkty zawierające potencjalnie uczulające białka.

SKAZA BIAŁKOWA DIETA – CO MOŻNA?

- mięsa królicze i drobiowe;

- kasze;

- ryże;

- makarony;

- warzywa m.in. marchew, brokuły, kapusta;

- żółtka jaj;

- kawa, herbata, soki warzywne i owocowe;

- owoce (z wyłączeniem truskawek i cytrusów).

DIETA ELIMINACYJNA – CZEGO NIE MOŻNA?

- mleko krowie oraz produkty pochodzenia mlecznego;

- masło, margaryny (z zawartością masła);

- mleczna czekolada;

- sery na bazie mleka krowiego;

- artykuły spożywcze zawierające kazeinę, laktoalbuminę i laktoglobulinę.

Skaza białkowa u dorosłych – czy suplementacja jest wskazana?

Wykluczenie z diety mleka i produktów pochodzenia mlecznego może wiązać się z powstawaniem niedoborów witamin i minerałów w organizmie. Najczęściej dotyczą one wapnia i witaminy D. Bezpieczne stosowanie diety eliminacyjnej przy skazie białkowej wymaga więc konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Będą oni w stanie ocenić stopnie niedoboru. Tym samym zalecą ewentualną suplementację brakujących składników odżywczych. Sportowcy podejrzewający u siebie skazę białkową także powinni zasięgnąć opinii lekarza. Dzięki temu unikną nieprzyjemnych skutków spożywania suplementów białkowych. W przypadku tego schorzenia stosowanie takich odżywek jest niewskazane.

Doskonałym źródłem wapnia w diecie przy skazie białkowej są m.in. kasze, fasola czy soczewica. Witaminę D znajdziemy natomiast w borówkach czy niektórych rodzajach mięsa.

Rabat -15% na WSZYSTKIE abonamenty w LepszyTrener.pl z kodem:

Lubiępromocje

Szukam dietetyka

Dominika Górska 6 14 kwietnia 2017  2280

Dodaj komentarz

  • Edwin
    28 czerwca 2017
    Właściwie na wszystko można mieć uczulenie. Naprawdę trzeba uważać
  • Wisłowska
    21 kwietnia 2017
    mam nietolerancję laktozy, ale nie utrudnia mi ona życia. Byc może właśnie dlatego nie przepadam za produktami mlecznymi. No a jak zjem raz na jakiś czas jogurt to się przemęczę ;) A do kawy daję mleko bez laktozy lub sojowe. I żyje mi się dobrze :)
  • Karolina
    20 kwietnia 2017
    Z takimi dolegliwościami to trzeba uważać. Często jak się kupuje jakieś gotowe jedzenie, to nie wiadomo, co znajduje się w składzie. I wtedy zakupy zabierają dużo więcej czasu, bo trzeba czytać wszystkie etykiety
  • Daniłek
    19 kwietnia 2017
    A ja mam nietolerancję laktozy, ale to dziwne, bo jedynie z mleka. Przetwory mleczne nie wywołują u mnie żadnych dolegliwości.
  • Paweł Chojnacki
    18 kwietnia 2017
    Czyli skazę białkową można wyleczyć dietą? Czy jedynie zaleczyć?
  • Ilona
    14 kwietnia 2017
    Moja koleżanka ma chyba skazę białkową. Znaczy nie była z tym u lekarza, ale za każdym razem jak zje coś z białkiem to wszędzie jej się robią krostki i swędzi ją skóra

Artykuły z kategorii: Zdrowie i Odżywianie

dieta-metaboliczna-czyli-zywienie-bazujace-na-przemianie-materii

Dieta metaboliczna, czyli żywienie bazujące na przemianie materii

Dieta metaboliczna cieszy się rosnącą popularnością głównie w zachodniej Europie, co ma związek ze spektakularnymi efektami, do jakich jest ona w stanie doprowadzić. Dlaczego jest ona aż takim fenomenem i na czym dokładnie polega?

dieta-od-dietetyka-od-kuchni-na-co-zwrocic-uwage-w-kontakcie-ze-specjalista

Dieta od dietetyka od kuchni. Na co zwrócić uwagę w kontakcie ze specjalistą?

Łatwy dostęp do wiedzy i certyfikaty wydawane od ręki to spore ryzyko. Coraz trudniej o dobrego specjalistę, a jeśli już go znajdziesz, nie wiesz tak naprawdę, czego się spodziewać. Jak powinna wyglądać współpraca ze specem od żywienia i czy dieta od dietetyka naprostować twoje złe nawyki żywieniowe?

dieta-1000-kalorii-dla-kogo-po-co-i-na-czym-polega

Dieta 1000 kalorii - dla kogo, po co i na czym polega

Dieta 1000 kalorii to dosyć rygorystyczny sposób żywienia mający na celu szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Czym dokładnie cechuje się taka dieta i z myślą o kim została ona stworzona?

przyprawy-w-diecie-czym-przyprawiac-potrawy-w-konkretnych-dietach

Przyprawy w diecie - czym przyprawiać potrawy w konkretnych dietach?

Przyprawy to obowiązkowy element każdego dania, bez którego staje się ono mdłe i niesmaczne. Niektórych z nich nie powinno się jednak stosować w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych. W jaki sposób przyprawiać potrawy zgodnie z zasadami danej diety?

buraki-rodzaje-wlasciwosci-zdrowotne-i-przepisy

Buraki - rodzaje, właściwości zdrowotne i przepisy

Buraki stanowią jedno z popularniejszych warzyw, które z powodzeniem możemy uprawiać w przydomowym ogródku. Są one bogatym źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu zaleca się je w różnych dietach. Sprawdź, czym skutkuje regularne spożywanie tych purpurowych warzyw i jak można je przyrządzić.

szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie

Szparagi - właściwości odżywcze i zastosowanie

Szparagi to mało popularne warzywo pełne wielu wartości odżywczych wpływających pozytywnie na ludzki organizm. Jakie potrawy można wykonać z jego udziałem i czym jeszcze charakteryzują się szparagi?

jedz-truskawki-wartosci-zdrowotne-i-wlasciwosci-odzywcze

Jedz truskawki! Wartości zdrowotne i właściwości odżywcze

Truskawki to element bardzo wielu słodkich potraw oraz wyjątkowo popularne owoce w sezonie letnim. Jakie wartości odżywcze mają truskawki i w jaki sposób wpływają na Twoje zdrowie?

redukcyjna-kolacja-kulturysty-przepisy-aktualizacja-2020

Redukcyjna kolacja kulturysty – przepisy | AKTUALIZACJA 2020

Redukcja w kulturystyce jest procesem, który prowadzi do pozbycia się tkanki tłuszczowej z organizmu, a dzięki temu – uwidoczniają się mięśnie. Poznaj przepisy na kolacje, które są doskonałym źródłem energii podczas diety redukcyjnej. Przewiń artykuł, żeby zobaczyć aktualizację.

piwo-po-treningu-wskazane-czy-nie-aktualizacja-2020

Piwo po treningu - wskazane czy nie? | AKTUALIZACJA 2020

Przyjrzyjmy się popularnemu ostatnimi czasy mitowi: Piwo jest dobre po treningu. Według tego mitu spożycie jednego piwa (500 ml) po treningu przyśpiesza regenerację, dostarcza wartości odżywczych i minerałów, przeciwdziała zakwasom, a nawet nawadnia organizm. Jak jest naprawdę?

jak-odzywiac-sie-w-sposob-zdrowy

Jak odżywiać się w sposób zdrowy?

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie cieszy się ogromna popularnością. Sprawdź, jak samodzielnie przygotowywać poszczególne posiłki w sposób zbilansowany.

dieta-metaboliczna-czyli-zywienie-bazujace-na-przemianie-materii

Dieta metaboliczna, czyli żywienie bazujące na przemianie materii

Dieta metaboliczna cieszy się rosnącą popularnością głównie w zachodniej Europie, co ma związek ze spektakularnymi efektami, do jakich jest ona w stanie doprowadzić. Dlaczego jest ona aż takim fenomenem i na czym dokładnie polega?

dieta-od-dietetyka-od-kuchni-na-co-zwrocic-uwage-w-kontakcie-ze-specjalista

Dieta od dietetyka od kuchni. Na co zwrócić uwagę w kontakcie ze specjalistą?

Łatwy dostęp do wiedzy i certyfikaty wydawane od ręki to spore ryzyko. Coraz trudniej o dobrego specjalistę, a jeśli już go znajdziesz, nie wiesz tak naprawdę, czego się spodziewać. Jak powinna wyglądać współpraca ze specem od żywienia i czy dieta od dietetyka naprostować twoje złe nawyki żywieniowe?

dieta-1000-kalorii-dla-kogo-po-co-i-na-czym-polega

Dieta 1000 kalorii - dla kogo, po co i na czym polega

Dieta 1000 kalorii to dosyć rygorystyczny sposób żywienia mający na celu szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Czym dokładnie cechuje się taka dieta i z myślą o kim została ona stworzona?

przyprawy-w-diecie-czym-przyprawiac-potrawy-w-konkretnych-dietach

Przyprawy w diecie - czym przyprawiać potrawy w konkretnych dietach?

Przyprawy to obowiązkowy element każdego dania, bez którego staje się ono mdłe i niesmaczne. Niektórych z nich nie powinno się jednak stosować w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych. W jaki sposób przyprawiać potrawy zgodnie z zasadami danej diety?

buraki-rodzaje-wlasciwosci-zdrowotne-i-przepisy

Buraki - rodzaje, właściwości zdrowotne i przepisy

Buraki stanowią jedno z popularniejszych warzyw, które z powodzeniem możemy uprawiać w przydomowym ogródku. Są one bogatym źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu zaleca się je w różnych dietach. Sprawdź, czym skutkuje regularne spożywanie tych purpurowych warzyw i jak można je przyrządzić.

szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie

Szparagi - właściwości odżywcze i zastosowanie

Szparagi to mało popularne warzywo pełne wielu wartości odżywczych wpływających pozytywnie na ludzki organizm. Jakie potrawy można wykonać z jego udziałem i czym jeszcze charakteryzują się szparagi?

jedz-truskawki-wartosci-zdrowotne-i-wlasciwosci-odzywcze

Jedz truskawki! Wartości zdrowotne i właściwości odżywcze

Truskawki to element bardzo wielu słodkich potraw oraz wyjątkowo popularne owoce w sezonie letnim. Jakie wartości odżywcze mają truskawki i w jaki sposób wpływają na Twoje zdrowie?

redukcyjna-kolacja-kulturysty-przepisy-aktualizacja-2020

Redukcyjna kolacja kulturysty – przepisy | AKTUALIZACJA 2020

Redukcja w kulturystyce jest procesem, który prowadzi do pozbycia się tkanki tłuszczowej z organizmu, a dzięki temu – uwidoczniają się mięśnie. Poznaj przepisy na kolacje, które są doskonałym źródłem energii podczas diety redukcyjnej. Przewiń artykuł, żeby zobaczyć aktualizację.

piwo-po-treningu-wskazane-czy-nie-aktualizacja-2020

Piwo po treningu - wskazane czy nie? | AKTUALIZACJA 2020

Przyjrzyjmy się popularnemu ostatnimi czasy mitowi: Piwo jest dobre po treningu. Według tego mitu spożycie jednego piwa (500 ml) po treningu przyśpiesza regenerację, dostarcza wartości odżywczych i minerałów, przeciwdziała zakwasom, a nawet nawadnia organizm. Jak jest naprawdę?

jak-odzywiac-sie-w-sposob-zdrowy

Jak odżywiać się w sposób zdrowy?

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie cieszy się ogromna popularnością. Sprawdź, jak samodzielnie przygotowywać poszczególne posiłki w sposób zbilansowany.