Nie idzie ci odchudzanie? Sprawdź najczęstsze błędy w diecie i popraw nawyki!

Jeśli twoja redukcja nie przybrała satysfakcjonującego dla ciebie tempa, a efekty są niewidoczne, niemal pewne jest, że coś robisz nie tak. Być może są to błędy w komponowaniu posiłków, niewystarczająca ilość snu albo chroniczny stres. Przygotowaliśmy ranking produktów, które wydają się zdrowe, a tak naprawdę wcale nie są. Sprawdź, jakie błędy w diecie wyeliminować, by odchudzanie przyniosło zamierzone efekty.
Jogurty owocowe i szeroko pojęty nabiał

Dostępne w sieciowych sklepach spożywczych jogurty owocowe o obniżonej zawartości tłuszczu to produkty uznawane za zdrowe - w rzeczywistości to tylko wypełniacze, barwniki i cukier. Wszelkie przetwory mleczne i nabiał dostępny w marketach z wydłużonym terminem przydatności nie jest tym, za co uważamy te produkty. Większość z nich jest poddawana pasteryzacji - w wyniku tego procesu zmienia się struktura mleka, a zniszczone enzymy nie wspomagają procesów trawienia i przyswajania minerałów. Pasteryzacja modyfikuje też proporcję fosforu, wapnia i magnezu. W miejsce jogurtów owocowych warto sięgać po kefiry lub jogurty naturalne i świeże owoce. Co do tego?
Czytaj też: Produkty wysokobiałkowe
Płatki śniadaniowe - dlaczego nie warto ich spożywać?

Cieszące się wielką popularnością płatki śniadaniowe w kolorowych opakowaniach niestety nie powinny być obiektem naszych dietetycznych zainteresowań. Dlaczego? Niestety, pełne ziarno to nie najczęściej pierwotny półprodukt - na ostateczny kształt płatków śniadaniowych składają się słodziki, cukier, utwardzone tłuszcze i konserwanty, a samo zboże jest wysoko przetworzone. Niestety taki produkt na śniadanie to nie najlepszy wybór - i choć uznajemy płatki za zdrowe, w rzeczywistości to bomba kaloryczna, która dostarczy energii na maksymalnie godzinę. Jeśli tak jak u nas twoje poranki trwają nieco dłużej i chcesz zachować dobrą formę i kondycję, sięgaj lepiej po płatki owsiane lub jaglane.
Pieczywo bezglutenowe - modne, ale czy pełnowartościowe?

Wiele osób lubi sięgać po pieczywo do śniadania. To słuszny wybór - oczywiście, jeśli wiemy, co jeść. Modne pieczywo bezglutenowe to najczęściej zlepek m.in. takich ulepszaczy, jak syrop glukozowo-fruktozowy, glukoza, syrop glukozowy, cukier, cukier inwertowany… Zaraz, zaraz - przecież to najróżniejsze postacie cukru! Oczywiście nie oznacza to, że wszystkie chleby bezglutenowe to produkty niezasługujące na naszą uwagę. Uważa się je za wartościowe i zdrowe, ponieważ w przypadku osób z celiakią są jedyną alternatywą na spożywanie pieczywa. Warto jednak dobrze poszukać, zanim włoży się do ust pieczywo bezglutenowe - a jeśli nie mamy nietolerancji pokarmowej na ten składnik, warto spożywać przede wszystkim pieczywo z pełnego ziarna.
Modne napoje roślinne - o co tu chodzi?

Pośród alergii i nietolerancji pokarmowych prym wiedze problem z laktozą. Tego typu uczelnie to przykre dolegliwości wynikające z problemów z trawieniem laktozy i białek mleka krowiego. Zamienniki mleka, zwłaszcza w postaci napojów roślinnych, nie są niestety tym, czego powinniśmy szukać. Podczas gdy zdrowe napoje roślinne powinny mieć maksimum 2 składniki (wyciąg roślinny i woda), w składzie często można znaleźć cukier lub słodzik, regulatory kwasowości i stabilizatory, a także aromaty i sztuczne barwniki. Świadome sięganie po napoje roślinne powinno opierać się przede wszystkim na czytaniu etykiet, aby nie popełniać błędów w diecie.
Owoce morza - co z nimi jest nie tak?

Mogłoby się wydawać, że owoce morza to fantastyczny sposób na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji - nie tylko tej fizycznej, ale również umysłowej. Niestety nie jest tak kolorowo. Choć spożywane okazyjnie owoce morza są dobrym urozmaiceniem diety, tak naprawdę mogą stanowić spore zagrożenie dla naszego mózgu i nerek. Wszystko za sprawą toksycznego kwasu domoikowego, który może doprowadzić do paraliżu komórek nerwowych w naszym organizmie. Z tą toksyną można się zetknąć przede wszystkim w małżach, które żywią się fitoplanktonem, a kwas domoikowy jest produktem przemiany materii. Lepiej uważać i jeść raczej od wielkiego dzwonu.
Chcesz przeczytać cały artykuł?
Dziękujemy za dodanie opini!