Na infekcje organizmu – odpowiednia dieta i to wszystko!

W trakcie choroby, przeziębienia czy infekcji nie można skupić się jedynie na lekach przepisanych przez lekarza. Osłabienie organizmu można przecież zmniejszyć dzięki właściwemu sposobowi odżywiania. Jaka dieta przy przeziębieniu grypie?
Dieta przy przeziębieniu – wewnętrzna walka organizmu z patogenami
Dostanie się bakterii czy wirusów do organizmu wiąże się z uruchomieniem procesów obronnych. Swoją pracę rozpoczyna układ odpornościowy. Przeziębienie jednak znacznie go obciąża i osłabia. W organizmie zaczyna się walka z patogenami. Zwiększa się produkcja białych krwinek. Reakcje obronne organizmu objawiają się w postaci kataru, gorączki czy kaszlu. Powrót do zdrowia można jednak przyspieszyć właśnie dzięki odpowiedniej diecie. Jaka dieta przy przeziębieniu? Jej głównymi założeniami są lekkostrawność i regularne spożywanie posiłków. Poniżej zasady diety przy przeziębieniu i grypie.
Czytaj także: Sport podczas chorób dróg oddechowych
Dieta przy przeziębieniu grypie – wspomagające witaminy i minerały
1. Witamina E. Wspomaga pracę układu odpornościowego. Działa wzmacniająco.
2. Witamina B6. Ma wpływ na stan błon śluzowych w gardle oraz na języku. Niewystarczająca ilość tej witaminy zwiększa ryzyko pojawienia się infekcji (przeziębienia, grypy).
3. Witamina A. Odpowiada za właściwy stan tkanki nabłonkowej skóry i błon śluzowych. Bierze udział w syntezie śluzu ochronnego tkanki nabłonkowej. Tym samym chroni przed infekcjami układów oddechowego i pokarmowego. Co więcej, ma wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego poprzez pobudzanie do produkcji białych krwinek.
4. Witamina C. Pierwszy bastion walki z infekcją. Jej zadaniem jest poprawa odporności oraz ochrona organizmu przed wpływem wolnych rodników. Doskonale zapobiega przeziębieniu i grypie.
5. Kwasy fenolowe. Stopują rozmnażanie się bakterii i wirusów.
6. Kwas sorbitanowy. Zmniejsza napady kaszlu.
7. Sulfidy. Mają właściwości bakteriobójcze. Nazywane są naturalnymi antybiotykami.
8. Magnez. Ma swój udział w produkcji komórek, które tworzą przeciwciała.
9. Cynk. Składnik każdej komórki organizmu. Uczestniczy w pracy około 300 enzymów. Co więcej, usprawnia pracę układu odpornościowego. Tym samym znacznie łatwiej uniknąć przeziębienia i grypy.
Dieta przy przeziębieniu i grypie

- Łatwo przyswajalne warzywa i owoce. Lepszym wyborem jest gotowanie warzyw na parze lub duszenie. W przypadku owoców – musy, soki lub koktajle. Podczas diety przy przeziębieniu warto zwiększyć ilość warzyw i owoców bogatych w witaminę C oraz antyoksydanty (m.in. dzika róża, malina, czarny bez, natka pietruszki, papryka).
- Pełnowartościowe białko w diecie lekkostrawnej. Dieta przy przeziębieniu powinna zawierać pieczone lub gotowane ryby, gotowane jaja czy drób. Sprawdzą się także warzywa strączkowe.
- Zdrowe tłuszcze. W diecie przy przeziębieniu liczą się przede wszystkim odpowiednie proporcje kwasów omega-3 i omega-6. Znajdziesz je m.in. w tłustych rybach morskich czy owocach morza.
- Unikaj ostrego jedzenia. Ma ono wpływ na podrażnianie gardła i zwiększanie temperatury ciała. Zamiast ostrych przypraw – wybierz zioła.
- Podczas diety przy przeziębieniu zrezygnuj z ciemnego pieczywa i grubych kasz na rzecz ryżu czy kaszy manny. Są to lekkostrawne węglowodany.
- Nawadnianie organizmu. Zwiększona temperatura ciała powoduje wzrost utraty wody w organizmie. Podczas diety przy przeziębieniu pamiętaj o piciu dużych ilości wody - około 2 litrów płynów dziennie.
- Zamiast kawy i herbaty – herbatki ziołowe. Nie zapomnij o uzupełnieniu elektrolitów!
- Miód i imbir. Miód stopuje postępowanie infekcji oraz zmniejsza stany zapalne gardła. Imbir natomiast ma właściwości bakteriobójcze, przeciwbólowe, przeciwzapalne i rozgrzewające.
- Czosnek i cebula. Naturalne antybiotyki. Spożywanie tych warzyw na surowo na diecie przy przeziębieniu odkaża organizm i niszczy patogeny.
- Przyjmujesz antybiotyki? Sięgnij po kefir lub jogurt naturalny. Należą one do naturalnych probiotyków. Mają więc wpływ na przywrócenie normalnego stanu flory bakteryjnej w jelitach. W przypadku nietolerancji laktozy możliwe jest stosowanie probiotyków i prebiotyków.
Jaka dieta przy przeziębieniu? Co należy jeść podczas infekcji?

1. Marchew. Zatrzymuje szkodliwy wpływ bakterii gnilnych zlokalizowanych w jelitach, niweluje kaszel i biegunki. Źródło karotenu.
2. Dynia. Również bogata w karoteny. Jest źródłem kwasu foliowego, a jej pestki zawierają duże ilości magnezu, witaminy E oraz cynku. Jest lekkostrawna i ma wpływ na usprawnienie procesów przyswajania składników odżywczych.
3. Owies. Zjedzenie owsianki podczas diety przy przeziębieniu pozwala na wzmocnienie odporności oraz przeciwdziałanie rozwojowi choroby.
4. Ziemniaki. Źródło witamin z grupy B, witaminy C, sodu i potasu. Dzięki tym minerałom pozwalają na zachowanie równowagi elektrolitowej.
5. Przyprawy: imbir, kurkuma, kardamon, goździki, tymianek, mięta, szałwia.
Dieta przy przeziębieniu: Czego unikać w trakcie infekcji?
- Zimnych napojów
- Produktów pochodzenia mlecznego
- Słodkości
- Smażonych posiłków
- Świeżych warzyw i owoców
Nie wiesz jak prawidłowo ułożyć posiłki, by wspomóc leczenie infekcji? Po dietę przy przeziębieniu zgłoś się do dietetyka.
Chcesz przeczytać cały artykuł?
Dziękujemy za dodanie opini!