>

Kompendium wiedzy o witaminie C!

Kompendium wiedzy o witaminie C!

Większa odporność organizmu, działanie przeciwnowotworowe, poprawa wyglądu i stanu skóry… To tylko namiastka działania kwasu askorbinowego – czyli popularnej witaminy C – w organizmie. Jakie jeszcze właściwości ma witamina C? W jakich produktach ją znajdziemy? Jakie są skutki niedoboru tej witaminy? Odpowiedzi na te pytania – i na wiele więcej – znajdziecie w poniższym materiale!

Witaminki witaminki dla chłopczyka i dziewczynki

Witaminy C chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Niemal każdy pamięta ją z okresu dzieciństwa. Szczególnie zimą, kiedy mieliśmy znacznie słabszą odporność. Nie zdawaliśmy sobie pewnie jeszcze sprawy z tego, jak ważna ona jest dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwas askorbinowy uczestniczy bowiem w wielu procesach. Między innymi, jest niezbędny podczas powstawania tkanki łącznej oraz bierze udział w metabolizmie lipidów. Co więcej, zapobiega chorobie niedokrwiennej serca. Witamina C ma także wpływ na produkcję kolagenu. Ten natomiast zapewnia szybsze gojenie się ran, złamań czy siniaków (także krwawienia przy urazach są mniejsze).

Jak już wspomnieliśmy, kwas askorbinowy kojarzy się głównie z dobroczynnym wpływem na odporność organizmu. Nie dość, że zapobiega przeziębieniom. Jeśli jednak zachorujemy – choroba przebiega znacznie łagodniej. Ponadto, witamina C ochrania serce oraz układ nerwowy.

Zobacz także, jakie suplementy są polecane sportowcom

Wita
mina C, czyli właściwie cóż takiego?
Rola witaminy C w organizmie

Jaka jest rola witaminy C w organizmie? Na to pytanie niestety nie da się udzielić krótkiej odpowiedzi. Kwas askorbinowy to przede wszystkim jeden z podstawowych antyutleniaczy. To oznacza, że niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za zapadanie na nowotwory. Przykładowo, wykazuje działanie prewencyjne przed nowotworem jelita grubego, nowotworem żołądka czy przełyku. Znajduje swoje zastosowanie również jako wspomagacz przyswajania żelaza i wapnia. Inną właściwością jest jej zastosowanie w przypadku trudno gojących się ran, krwotoków czy odleżyn. Witamina C to także strażnik przed uszkodzeniami układu nerwowego (przede wszystkim mózgu). Zmniejsza więc ryzyko rozwoju takich chorób jak m.in. schizofrenia, stwardnienie rozsiane czy Alzheimer.

Witamina C – gdzie ją znajdziemy?

Głównym źródłem kwasu askorbinowego są świeże warzywa i owoce. Największe dawki tej witaminy znajdziemy w:

- zielonych i żółtych warzywach (np. kalarepie, szpinaku, groszku)

- warzywach kapustnych (np. brukselce, brokułach)

- ziemniakach

- owocach (np. jeżynach, poziomkach, cytrusach, porzeczce).

Czym objawiają się niedobory kwasu askorbinowego?
Witamina C a odporność organizmu

Jedną z poważniejszych chorób, wynikających z niedoboru witaminy C w organizmie, jest szkorbut. Objawia się on niszczeniem się tkanki kostnej i tkanki łącznej. W dzisiejszych czasach jest on jednak bardzo rzadką chorobą. U dzieci może natomiast pojawić się choroba Moellera-Barlowa. Skutkuje ona deformacją układu kostnego oraz niedokrwistością.

Niedobory witaminy C to także większe ryzyko zaburzeń w procesie powstawania kolagenu. Tym samym organizm staje się bardziej podatny na złamania. Co więcej, istniejące rany czy urazy goją się znacznie wolniej. Ponadto, niewystarczająca ilość tego kwasu w organizmie ma wpływ na pojawienie się zaburzeń w przemianie kwasów tłuszczowych. Jest również odpowiedzialna za zmniejszenie wytrzymałości naczyń włosowatych. W wyniku niedoborów mogą pojawiać się także siniaki, wybroczyny, zapalenia i bolesność dziąseł, osłabienie organizmu, bóle stawów i mięśni czy osteoporoza. Notuje się także utratę apetytu, podatność na depresję czy zaburzenia neurologiczne.

 

Duże większe prawdopodobieństwo niedoborów witaminy C obserwuje się wśród osób palących, pijących alkohol oraz seniorów.

Dzienne spożycie witaminy C dla określonych grup wiekowych

Dzieci 1-3 lat: 40 mg/d

Dzieci 4-8 lat: 65 mg/d

Dzieci 9-13 lat: 120 mg/d

Dzieci 14-18 lat: 180 mg/d

Dorośli powyżej 18 roku życia: 200 mg/d

Kobiety w okresie ciąży i laktacji: 180 mg/d

 

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, chroniczny stres, osoby palące papierosy, oraz te narażone na działanie spalin i zanieczyszczeń powinny przyjmować większe dawki kwasu askorbinowego. Warto pamiętać, że prawidłowe dawki witaminy C różnią się w zależności od badaczy. Warto więc skorzystać z usług dietetyka, by ustalić odpowiednią jej ilość w naszej diecie.

Skutki nadmiernego spożycia witaminy C

Jako że nadwyżki kwasu askorbinowego są wydalane wraz z moczem – ryzyko „przedawkowania” jest niewielkie. Niemniej, mogą pojawić się m.in. uszkodzenia w szkliwie zębów, zgaga, bóle brzucha czy efekty przeczyszczające.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Dominika Górska 1 13 grudnia 2017  < 1000

Dodaj komentarz

  • Fifek
    23 marca 2018
    Witaminę C pamiętam od najmłodszych lat. Mama zawsze przed szkołą kazała łykać tableteczki. I dzięki temu teraz mam super odporność, a branie suplementów weszło mi w krew :)

Artykuły z kategorii: Zdrowie i odżywianie

dobry-dietetyk-lublin-jak-go-wybrac-skuteczne-odchudzanie-w-lublinie

Dobry dietetyk Lublin – jak go wybrać? Skuteczne odchudzanie w Lublinie!

Jak wybrać dietetyka? Szczególnie w tak dużym mieście, jak Lublin? Czy jest sposób na skuteczne odchudzanie z dietetykiem? Oczywiście, że tak! Zobaczcie co powinien mieć dobry dietetyk Lublin!

jakie-owoce-jesc-zima

Jakie owoce jeść zimą?

Dostarczanie do organizmu warzyw i owoców powinno stanowić podstawę każdej diety. W okresie zimowym natomiast warto skupić się na jedzeniu owoców sezonowych. Dzięki nim można uzupełnić dietę w witaminy i zachować zdrowie. Jakie owoce jeść zimą? Oto owoce, które warto jeść w sezonie zimowym.

naturalna-energia-sproszkowany-korzen-maca

Naturalna energia – sproszkowany korzeń maca

Korzeń maca. W medycynie ludowej traktowany jako afrodyzjak. Obecnie – roślina, na bazie której powstają wszechstronne suplementy diety. Sproszkowany korzeń maca poleca się m.in. zabieganym, zapracowanym i zestresowanym osobom. Maca suplement diety może bowiem w naturalny sposób przywrócić witalność i dodać energii. Jak wykorzystać sproszkowany korzeń maca w swojej rutynie treningowej?

jedzenie-spowalniajace-metabolizm-czego-unikac

Jedzenie spowalniające metabolizm – czego unikać?

Metabolizm odpowiada za zapotrzebowanie organizmu na kalorie. W dużej mierze to od tempa metabolizmu zależy charakter treningu czy komponowanie diety. Ważne jest więc, by dostosowywać posiłki do wymagań metabolizmu. Jakie artykuły spożywcze mają jednak negatywny wpływ na jego działanie? Jak spowolnić metabolizm? A co pobudza metabolizm?

naturalne-odchudzanie-zielony-mlody-jeczmien-zalety

Naturalne odchudzanie – Zielony młody jęczmień zalety!

Młody jęczmień tabletki, młody jęczmień proszek, młody jęczmień rozdrobniony… W sklepach ze zdrową żywnością aż huczy od zalet młodego jęczmienia i jego rodzajów. Czym tak właściwie jest ta roślina? Jaki jest jej wpływ na organizm, a dokładniej – jak pomaga w odchudzaniu? Poznajcie zielony młody jęczmień!

orzechy-makadamia-na-cukrzyce-i-odchudzanie

Orzechy makadamia na cukrzycę i odchudzanie?

Maślane i lekko słodkawe orzechy macadamia bez wątpienia stanowią ważny składnik w cukiernictwie. Okazuje się jednak, że cenny jest nie tylko smak orzechów macadamia. Mają one wiele wartościowych składników odżywczych. Tym samym, orzechy macadamia mogą pomoc w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych, a nawet przyspieszyć odchudzanie!

10-rosyjskich-posilkow-jako-uzupelnienie-twojej-diety-low-carb

10 rosyjskich posiłków jako uzupełnienie Twojej diety low-carb

Węglowodany i cukier już dawno opuściły Twój jadłospis? W obrębie jednej kuchni można odczuć monotonię… Mamy dla Was pomysły na posiłki tłuszczowo-błonnikowe wprost z Rosji! Oto 10 rosyjskich dań idealnych dla diety low-carb.

czy-orzechy-nerkowca-sa-zdrowe

Czy orzechy nerkowca są zdrowe?

Czy orzechy nerkowca są zdrowe? Orzechy nerkowca często zyskują pierwsze miejsce w zestawieniu najsmaczniejszych orzechów na świecie. To co smaczne jednak, nie zawsze musi być dobre dla zdrowia. Zobacz, jakie są właściwości orzechów nerkowca. Czy można spożywać orzechy nerkowca w ciąży? Orzechy nerkowca kcal, cena, wartości odżywcze.

na-infekcje-organizmu-odpowiednia-dieta-i-to-wszystko

Na infekcje organizmu – odpowiednia dieta i to wszystko!

W trakcie choroby, przeziębienia czy infekcji nie można skupić się jedynie na lekach przepisanych przez lekarza. Osłabienie organizmu można przecież zmniejszyć dzięki właściwemu sposobowi odżywiania. Jaka dieta przy przeziębieniu grypie?

slodka-trucizna-czy-cukier-naprawde-szkodzi

Słodka trucizna – czy cukier naprawdę szkodzi?

Słodycze i słodkie potrawy wielbi większość. Z każdej strony jednak słyszy się opinie o szkodliwości cukru. Przeciętny człowiek spożywa aż 55 kilogramów cukru w ciągu roku. Jaki ma to wpływ na jego zdrowie? Zobacz, dlaczego cukier jest szkodliwy i dlaczego powinno się go ograniczyć. Jaki jest najzdrowszy zamiennik cukru?

dobry-dietetyk-lublin-jak-go-wybrac-skuteczne-odchudzanie-w-lublinie

Dobry dietetyk Lublin – jak go wybrać? Skuteczne odchudzanie w Lublinie!

jakie-owoce-jesc-zima

Jakie owoce jeść zimą?

naturalna-energia-sproszkowany-korzen-maca

Naturalna energia – sproszkowany korzeń maca

jedzenie-spowalniajace-metabolizm-czego-unikac

Jedzenie spowalniające metabolizm – czego unikać?

naturalne-odchudzanie-zielony-mlody-jeczmien-zalety

Naturalne odchudzanie – Zielony młody jęczmień zalety!

orzechy-makadamia-na-cukrzyce-i-odchudzanie

Orzechy makadamia na cukrzycę i odchudzanie?

10-rosyjskich-posilkow-jako-uzupelnienie-twojej-diety-low-carb

10 rosyjskich posiłków jako uzupełnienie Twojej diety low-carb

czy-orzechy-nerkowca-sa-zdrowe

Czy orzechy nerkowca są zdrowe?

na-infekcje-organizmu-odpowiednia-dieta-i-to-wszystko

Na infekcje organizmu – odpowiednia dieta i to wszystko!

slodka-trucizna-czy-cukier-naprawde-szkodzi

Słodka trucizna – czy cukier naprawdę szkodzi?