Jakie owoce jeść zimą?

Dostarczanie do organizmu warzyw i owoców powinno stanowić podstawę każdej diety. W okresie zimowym natomiast warto skupić się na jedzeniu owoców sezonowych. Dzięki nim można uzupełnić dietę w witaminy i zachować zdrowie. Jakie owoce jeść zimą? Oto owoce, które warto jeść w sezonie zimowym.
Dlaczego warto jeść owoce zimą?
Niezaprzeczalnie wszystkie owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Nie bez powodu przecież z każdej strony słyszymy o tym, by opierać dietę na warzywach i owocach. W zimie natomiast organizm jest znacznie mniej odporny. Składniki odżywcze zawarte w owocach zimą są dużo bardziej przyswajalne dla organizmu, niż popularne suplementy diety. Tym samym ich skuteczność jest znacznie większa. Najlepszym sposobem jest jedzenie owoców, na które aktualnie trwa sezon. Są to również tanie owoce zimą. Oto nasze propozycje na zimową dawkę witamin!
1. Jakie owoce zimą – cytrusy

Okres świąteczny pachnie pomarańczami i mandarynkami. Właśnie w tym czasie jest pełnia sezonu na te owoce. Cytrusy stanowią swoistą bombę witaminową. W 100 g pomarańczy znajduje się 50 mg witaminy C. To ona jest odpowiedzialna za poprawę systemu odpornościowego organizmu. Co więcej, witamina C ma również pozytywny wpływ na proces przyswajania żelaza. Efektem jest niwelowanie nadmiernego zmęczenia organizmu. Witamina C zawarta w cytrusach (również w kiwi) jest antyoksydantem – spowalnia proces starzenia się komórek. W pomarańczach znajdziemy także duże ilości wapnia (przyspieszenie gojenia) oraz witaminę A (zdrowa skóra, włosy i paznokcie). Owoce cytrusowe zimą (i ananasy) ponadto mają właściwości detoksykacyjne.
Czytaj też: 10 najzdrowszych warzyw i owoców
2. Tanie owoce zimą – jabłko

Na naszej szerokości geograficznej jabłka są dostępne właściwie przez całą zimę. Są to tanie owoce i zimą, i latem. W tych owocach znajdziemy bogactwo witamin: A, B, C, D, E, K. Jedzenie jabłek pomaga w walce ze złym cholesterolem, zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi czy pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Te owoce mają również pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. W jabłkach znajdziemy także antyoksydanty. W okresie zimowym natomiast dzięki jabłkom jesteśmy w stanie poprawić odporność organizmu. Zawierają niewielką ilość witaminy C, są jednak bogate w cynk. Jabłka ponadto mają wpływ na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Właśnie w tym miejscu zyskuje nasz układ immunologiczny.
3. Jakie owoce jeść zimą – gruszki

Niedobory witamin w okresie zimowym można z powodzeniem uzupełnić poprzez jedzenie gruszek. Nie jest to niestety popularny owoc – a niesłusznie. Gruszki są niskokaloryczne oraz bogate w wiele witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich m.in. potas, fosfor, wapń, sód, bor, jod, żelazo, miedź, witaminę A, B1 czy B6. Szczególnie ważna jest obecność jodu. Występuje on w niewielu owocach (szczególnie zimą), a ma doskonały wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jedzenie gruszek pozwala na wzmocnienie organizmu czy normalizowanie pracy żołądka. Zimą przydadzą się podczas prób zbijania gorączki. Mają również właściwości przeciwzapalne.
4. Owoce zimą – kiwi

Jednym z głównych powodów, dla których warto jeść kiwi zimą jest – jego smak. W tym okresie trafimy na najsmaczniejsze z nich. Nie można jednak zapominać o właściwościach prozdrowotnych tego owocu. Kiwi jest źródłem witaminy C. Dzięki temu chroni organizm przed infekcjami, a także działa wspomagająco podczas choroby. Jedzenie tego owocu to także sposób na poprawę samopoczucia i uspokojenie nerwów. O kiwi warto pamiętać jednak przez cały rok. Częste jedzenie tego owocu zmniejsza ryzyko nowotworów, miażdżycy czy chorób serca.
5. Jakie owoce zimą – banany

Z tym owocem przyjaźni się większość sportowców. Banany są lekkostrawne i bogate w łatwo przyswajalne węglowodany. Dzięki tym właściwościom są częstym wyborem jako przekąska przed treningiem. W bananach znajdziemy także witaminę C, potas i magnez. O utratę dwóch ostatnich bardzo łatwo podczas wysiłku fizycznego. Banany są sycące i dostarczają do organizmu dużo energii. Z tego powodu warto po nie sięgnąć zimą. Co więcej, te owoce doskonale radzą sobie z chorobami układu sercowo-naczyniowego czy układu nerwowego. Mają również wpływ na poprawę koncentracji.
Dieta niejedno ma imię – jakie owoce jeść zimą?
Istnieje niezliczona liczba czynników mających wpływ na kształt planu żywieniowego. Widać, że także pora roku ma ogromny wpływ na to, co powinniśmy jeść. Nasz organizm nie ma także uniwersalnych i stałych potrzeb. Warto zatem co jakiś czas odwiedzić dietetyka. Specjalista podchodzi indywidualnie do każdej osoby. Wie, w jakie składniki odżywcze powinna być bogata dieta czy ile powinna zawierać warzyw i owoców.
Chcesz przeczytać cały artykuł?
Dziękujemy za dodanie opini!