Czy mięso powoduje raka?

Czy mięso powoduje raka?

Przyjrzyjmy się mięsu w związku z ostatnimi doniesieniami o badaniach nad jego spożywaniem a zachorowalnością na nowotwory.

Od początku października 2015 roku grupa 22 naukowców z dziesięciu krajów świata zebrało się we francuskim Lyonie.Podczas wielodniowego sympozjum starano się odpowiedzieć na pytanie zadanie przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem, będącą częścią Światowej Organizacji Zdrowa.

Czy konsumpcja mięsa może powodować raka?

Wnioski naukowców wywołały olbrzymie poruszenie. Ogłoszono, że mięso oraz wędliny należą do produktów rakotwórczych i to obok takich substancji jak alkohol czy...promieniotwórczy pluton!

Pluton a mięso?

Dlaczego mięso znalazło się w jednym worku razem z radioaktywnym plutonem? Warto na wstępie wyjaśnić, że Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC) zajmuje się weryfikację czynników ryzyka, nie zaś ich oceną.

Co to oznacza w praktyce?

Najlepiej to wyjaśnić na przykładzie skórki banana i samochodu. Na skórce owocu można się poślizgnąć i doznać urazu, podobnie jak podczas wypadku samochodowego. Przy czym kwalifikacja nie wspomina nic skali urazów ani o ich częstotliwości. To, że istnieje ryzyko zdarzenia „poślizgnięcia się” nie znaczy, że skutki będą jak uderzenie w sosnę przy 120 km/h

Realne zagrożenie?

W jednym z wniosków Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem jest ostrzeżenie – każde 50 g wędlin spożywane dziennie prowadzi do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego o 18%! Ta niewielka ilość jest jednoznaczna z trzema plasterkami szynki! Warto również wiedzieć, że rakotwórcze substancje nie wynikają jedynie z zawartości konserwantów, ale także są wynikiem przetwarzania mięsa jak smażenie czy pieczenie.

Grupa badana

Agencja IARC do wysnucia wniosków wykorzystała 800 prowadzonych w przeciągu 20 lat badań. Analizowano zależności pomiędzy różnymi typami nowotworów i spożywaniem mięsa oraz wędlin w wielu krajach. Badane osoby cechowały się różnymi nawykami żywieniowymi.

Czerwone mięso

Według szacunkowych danych przedstawionych w raporcie, każde 100 g czerwonego mięsa spożywanego dziennie zwiększa ryzyko zachorowalności na raka o 17%.

Jednocześnie Światowa Organizacja Zdrowia dodaje, że mięso posiada wiele zdrowotnych walorów. Stanowi źródło żelaza, cynku oraz witamin m.in.  B12, B6.

Wygląda na to, że wystarczy jedynie ograniczyć ilość mięsa w diecie, aby uchronić się pred podwyższonym ryzykiem nowotworu.  Fakt zapisania wędlin w gronie substancji rakotwórczych nie oznacza, że powinniśmy teraz pozbywać się połowy zawartości naszej lodówki. Do zwiększenia ryzyka choroby przyczynia się wiele czynników – niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej, problem nadwagi i otyłości, spożywanie alkoholu czy też uwarunkowania genetyczne. Do listy można także dopisać palenie papierosów.

Spożywanie wędlin odpowiada za 34 tys. zgonów w skali świata, natomiast aż 600 tys. zgonów jest spowodowanych nadmiernym spożyciem alkoholu, zaś milion nałogiem tytoniowym. Jednocześnie gdyby ograniczyć konsumpcję mięsa i porzucić palenie papierosów przed rakiem można byłoby ustrzec ponad 20. tys osób!

Produkty alternatywne

Agencja nie podaje, jaka ilość mięsa jest bezpieczna i nie przyczynia się do zwiększenia ryzyka zachorowalności na nowotwór. Natomiast Polski Instytut Żywności i Żywienia odnosząc się do międzynarodowego raportu radzi, by mięso spożywać z umiarem. Rekomendowane są chude gatunki mięs oraz ich zastępowanie roślinami strączkowymi, jajkami i rybami.

Martyna Paprocka 2 9 listopada 2015  1677

Dodaj komentarz

  • Karolina
    23 lipca 2017
    Trzeba wybierać mięso z zaufanych hodowli. Wiadomo, że to w supermarketach nie jest zdrowe. Zwierzęta są faszerowane antybiotykami i nie wiadomo czym jeszcze. Ale w miastach o dobre mięso coraz trudniej...
  • 23 lipca 2017
    Idąc tym tropem, to wszystko powoduje raka.

Artykuły z kategorii: Zdrowie i Odżywianie

dieta-1000-kalorii-dla-kogo-po-co-i-na-czym-polega

Dieta 1000 kalorii - dla kogo, po co i na czym polega

Dieta 1000 kalorii to dosyć rygorystyczny sposób żywienia mający na celu szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Czym dokładnie cechuje się taka dieta i z myślą o kim została ona stworzona?

przyprawy-w-diecie-czym-przyprawiac-potrawy-w-konkretnych-dietach

Przyprawy w diecie - czym przyprawiać potrawy w konkretnych dietach?

Przyprawy to obowiązkowy element każdego dania, bez którego staje się ono mdłe i niesmaczne. Niektórych z nich nie powinno się jednak stosować w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych. W jaki sposób przyprawiać potrawy zgodnie z zasadami danej diety?

buraki-rodzaje-wlasciwosci-zdrowotne-i-przepisy

Buraki - rodzaje, właściwości zdrowotne i przepisy

Buraki stanowią jedno z popularniejszych warzyw, które z powodzeniem możemy uprawiać w przydomowym ogródku. Są one bogatym źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu zaleca się je w różnych dietach. Sprawdź, czym skutkuje regularne spożywanie tych purpurowych warzyw i jak można je przyrządzić.

szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie

Szparagi - właściwości odżywcze i zastosowanie

Szparagi to mało popularne warzywo pełne wielu wartości odżywczych wpływających pozytywnie na ludzki organizm. Jakie potrawy można wykonać z jego udziałem i czym jeszcze charakteryzują się szparagi?

jedz-truskawki-wartosci-zdrowotne-i-wlasciwosci-odzywcze

Jedz truskawki! Wartości zdrowotne i właściwości odżywcze

Truskawki to element bardzo wielu słodkich potraw oraz wyjątkowo popularne owoce w sezonie letnim. Jakie wartości odżywcze mają truskawki i w jaki sposób wpływają na Twoje zdrowie?

redukcyjna-kolacja-kulturysty-przepisy-aktualizacja-2020

Redukcyjna kolacja kulturysty – przepisy | AKTUALIZACJA 2020

Redukcja w kulturystyce jest procesem, który prowadzi do pozbycia się tkanki tłuszczowej z organizmu, a dzięki temu – uwidoczniają się mięśnie. Poznaj przepisy na kolacje, które są doskonałym źródłem energii podczas diety redukcyjnej. Przewiń artykuł, żeby zobaczyć aktualizację.

piwo-po-treningu-wskazane-czy-nie-aktualizacja-2020

Piwo po treningu - wskazane czy nie? | AKTUALIZACJA 2020

Przyjrzyjmy się popularnemu ostatnimi czasy mitowi: Piwo jest dobre po treningu. Według tego mitu spożycie jednego piwa (500 ml) po treningu przyśpiesza regenerację, dostarcza wartości odżywczych i minerałów, przeciwdziała zakwasom, a nawet nawadnia organizm. Jak jest naprawdę?

jak-odzywiac-sie-w-sposob-zdrowy

Jak odżywiać się w sposób zdrowy?

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie cieszy się ogromna popularnością. Sprawdź, jak samodzielnie przygotowywać poszczególne posiłki w sposób zbilansowany.

olej-palmowy-czym-jest-do-czego-sluzy-i-czy-rzeczywiscie-nalezy-go-unikac

Olej palmowy - czym jest, do czego służy i czy rzeczywiście należy go unikać?

Olej palmowy to składnik wielu produktów, od żywności, aż po popularne kosmetyki. Wiąże się on jednak z wieloma kontrowersjami. W jaki sposób jest pozyskiwany olej palmowy i czy jest on zdrowy?

ostre-przyprawy-jakie-maja-zalety-i-czy-sa-dla-kazdego

Ostre przyprawy - jakie mają zalety i czy są dla każdego?

Regularne spożywanie potraw doprawionych ostrymi przyprawami może nieść za sobą bardzo ciekawe skutki. Jak tego typu składniki wpływają na organizm i czy rzeczywiście pozwalają schudnąć bez zbędnego wysiłku?

dieta-1000-kalorii-dla-kogo-po-co-i-na-czym-polega

Dieta 1000 kalorii - dla kogo, po co i na czym polega

Dieta 1000 kalorii to dosyć rygorystyczny sposób żywienia mający na celu szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Czym dokładnie cechuje się taka dieta i z myślą o kim została ona stworzona?

przyprawy-w-diecie-czym-przyprawiac-potrawy-w-konkretnych-dietach

Przyprawy w diecie - czym przyprawiać potrawy w konkretnych dietach?

Przyprawy to obowiązkowy element każdego dania, bez którego staje się ono mdłe i niesmaczne. Niektórych z nich nie powinno się jednak stosować w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych. W jaki sposób przyprawiać potrawy zgodnie z zasadami danej diety?

buraki-rodzaje-wlasciwosci-zdrowotne-i-przepisy

Buraki - rodzaje, właściwości zdrowotne i przepisy

Buraki stanowią jedno z popularniejszych warzyw, które z powodzeniem możemy uprawiać w przydomowym ogródku. Są one bogatym źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu zaleca się je w różnych dietach. Sprawdź, czym skutkuje regularne spożywanie tych purpurowych warzyw i jak można je przyrządzić.

szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie

Szparagi - właściwości odżywcze i zastosowanie

Szparagi to mało popularne warzywo pełne wielu wartości odżywczych wpływających pozytywnie na ludzki organizm. Jakie potrawy można wykonać z jego udziałem i czym jeszcze charakteryzują się szparagi?

jedz-truskawki-wartosci-zdrowotne-i-wlasciwosci-odzywcze

Jedz truskawki! Wartości zdrowotne i właściwości odżywcze

Truskawki to element bardzo wielu słodkich potraw oraz wyjątkowo popularne owoce w sezonie letnim. Jakie wartości odżywcze mają truskawki i w jaki sposób wpływają na Twoje zdrowie?

redukcyjna-kolacja-kulturysty-przepisy-aktualizacja-2020

Redukcyjna kolacja kulturysty – przepisy | AKTUALIZACJA 2020

Redukcja w kulturystyce jest procesem, który prowadzi do pozbycia się tkanki tłuszczowej z organizmu, a dzięki temu – uwidoczniają się mięśnie. Poznaj przepisy na kolacje, które są doskonałym źródłem energii podczas diety redukcyjnej. Przewiń artykuł, żeby zobaczyć aktualizację.

piwo-po-treningu-wskazane-czy-nie-aktualizacja-2020

Piwo po treningu - wskazane czy nie? | AKTUALIZACJA 2020

Przyjrzyjmy się popularnemu ostatnimi czasy mitowi: Piwo jest dobre po treningu. Według tego mitu spożycie jednego piwa (500 ml) po treningu przyśpiesza regenerację, dostarcza wartości odżywczych i minerałów, przeciwdziała zakwasom, a nawet nawadnia organizm. Jak jest naprawdę?

jak-odzywiac-sie-w-sposob-zdrowy

Jak odżywiać się w sposób zdrowy?

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie cieszy się ogromna popularnością. Sprawdź, jak samodzielnie przygotowywać poszczególne posiłki w sposób zbilansowany.

olej-palmowy-czym-jest-do-czego-sluzy-i-czy-rzeczywiscie-nalezy-go-unikac

Olej palmowy - czym jest, do czego służy i czy rzeczywiście należy go unikać?

Olej palmowy to składnik wielu produktów, od żywności, aż po popularne kosmetyki. Wiąże się on jednak z wieloma kontrowersjami. W jaki sposób jest pozyskiwany olej palmowy i czy jest on zdrowy?

ostre-przyprawy-jakie-maja-zalety-i-czy-sa-dla-kazdego

Ostre przyprawy - jakie mają zalety i czy są dla każdego?

Regularne spożywanie potraw doprawionych ostrymi przyprawami może nieść za sobą bardzo ciekawe skutki. Jak tego typu składniki wpływają na organizm i czy rzeczywiście pozwalają schudnąć bez zbędnego wysiłku?