Antybiotyki w mięsie, realne zagrożenie czy kolejny rozdmuchany temat?

Antybiotyki w mięsie, realne zagrożenie czy kolejny rozdmuchany temat?

Coraz częściej pojawiają się w mediach informacje o szkodliwości przemysłowo produkowanego mięsa. Czy to prawda, że antybiotyki są masowo podawane w hodowlach zwierząt i jeśli tak, to jakie stanowi to zagrożenie dla naszego zdrowia?

Antybiotyki w mięsie

Mówisz sobie: „jakoś to będzie”, lub: „wszyscy to jedzą i jakoś żyją”. Do czasu. Do czasu, aż pojawią się pierwsze kłopoty ze zdrowiem – spadki odporności, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby autoimmunologiczne,… Jednak nawet wtedy nie skojarzysz tego z faktem, iż przez ostatnie dekady nie zwracałeś uwagi na to co jesz.

No właśnie, a co tak właściwie jest w spożywanym w Polsce mięsie?

Hodowla_zwierząt

Odpowiedź jest prosta - antybiotyki. W ok 80% hodowli zwierząt w Europie Zachodniej, Stanach Zjednoczonych oraz w Polsce stosuje się duże dawki antybiotyków jako dodatek do paszy.

Co to jest antybiotyk?

Antybiotyk to środek leczniczy, który służy zwalczaniu infekcji bakteryjnych, nie powinien on być stosowany w celach prewencyjnych.  Nie sposób dyskutować z tym, że to antybiotykom zawdzięczamy skuteczne leczenie wielu niebezpiecznych chorób. Jednak nie każda choroba u zwierząt tak jak i u ludzi jest spowodowana infekcją bakteryjną – ważne jest aby mieć tego świadomość, bo nadużycie, może być odwrotnie proporcjonalne do korzyści. Przypisywanie przez lekarzy lub weterynarzy antybiotyku jest bardzo częste, czasami nalega na to właściciel zakładu lub ściąga nielegalne leki zza granicy. Z czasem organizm uodparnia się na antybiotyk i dawki muszą być zwiększane, aby dały pożądany efekt. Wiąże się to z dłuższym czasem karencji  (karencja jest to okres, który musi upłynąć od zażycia antybiotyku przez zwierzę do uboju lub możności spożycia przez ludzi. Zapobiega zatruciu pokarmowemu spożywających. czego nie każdy producent mięsa przestrzega. Nie ma nic złego w stosowaniu antybiotyków u naprawdę chorych zwierząt. Te jednak stanowią mniejszość. Hodowcy coraz częściej aplikują leki całym stadom. Najczęściej twierdzą, że jest to tzw. Metafilaktyka – chronienie zdrowych zwierząt przed chorobą, na którą zapadł jeden z  osobników. Warto wiedzieć, że antybiotyki nie tylko zapobiegają infekcjom, ale także zwiększają masę mięśniową. A to przekłada się na czysty zysk – ale czysty tylko dla producentów. Z badań prowadzonych w Niemczech wynika, że antybiotyki stosowane są powszechnie w większości hodowli. Efekt – w połowie próbek mięsa drobiowego poddanego badaniom wykryto antybiotykooporne szczepy mikrobów – gronkowce MRSA oraz enterobakterie ESBL, osłabiające układ odpornościowy i zwiększające ryzyko sepsy czy zapalenia płuc u ludzi.

Problem pozostałości antybiotyków w mięsie jest poważny, żyjemy w czasach wolnego rynku, wiele z nas chce jak najwięcej sprzedać przy jak najmniejszym nakładzie pracy – taka jest natura ludzka, no chyba, że rządzi nami pasja aby szerzyć zdrowy styl życia i karmić ludzi tym co najlepsze.

Mięso z obecnymi tam antybiotykami powoduje: nieprawidłowy rozwój flory bakteryjnej w jelitach, podrażnia przewód pokarmowy, wywołuje choroby autoimmunologiczne, ale też uodparnia na antybiotyk, więc jeśli faktycznie będziesz chory i antybiotyk okaże się niezbędny może on nie dać oczekiwanych rezultatów. Roświe więc ryzyko rozwoju choroby i potencjalnych powikłań oraz przewlekłości leczenia.

Jakie mięso najlepiej kupować, aby unikać antybiotyków ?

Dobrym wyjściem jest ograniczenie spożycia mięsa w szczególności drobiu. A przy zakupie najlepiej wybierać drób ekologiczny. Nie należy mylić drobiu ekologicznego z drobiem zagrodowym, jest on droższy od konwencjonalnego a nazwa sugeruje wiejskość i lokalność, która nie musi oznaczać, że zwierzęta są karmione inaczej niż te z hodowli konwencjonalnej. Lepiej zapłacić więcej, ale mieć pewność, że Twoje mięso nie zostało wyprodukowane przy udziale antybiotyków. Nie ma możliwości poznania “na oko”, które mięso jest faszerowane antybiotykami, a które nie.

Mięso ekologiczne vs. konwencjonalne

kurczak_antybiotyki

Warto również porównać drób z hodowli ekologicznej do drobiu z chowu konwencjonalnego. Przyrosty drobiu w hodowli ekologicznej są dużo mniejsze – po ok. 68 dniach takie kurczaki ważą ok. 1.5-2.0 kg natomiast te zwykłe w wieku 47 dni osiągają wagę ok. 2.7 kg, a po 6 tygodniach są już gotowe do uboju . Te przyrosty masy kurcząt na fermach wynikają z paszy: szpikowane są paszami wysokobiałkowymi naszpikowanymi różnymi dodatkami np. sterydami, antybiotykami, soją genetycznie modyfikowaną. Sterydy powodują u ptaków wilczy apetyt, kosztem zniszczenia układu odpornościowego.

Pasza używana w normalnym chowie zawiera soje genetycznie modyfikowaną oraz antybiotyki. Natomiast w chowie ekologicznym dodatki te są zakazane. Kurczaki karmione są paszą ekologiczną sprowadzaną z Belgii. W połowie okresu żywieniowego do paszy dodawane jest ziarno mieszanki zbożowej , warzywa (głównie dynia , cukinia i odpady ogórka) , zielonka. Przez okres min. miesiąca kurczaki mają dostęp do wybiegu o ile pozwalają warunki atmosferyczne. Jak jest zbyt zimno lub mokro to przebywają w kurniku. W jednym kurniku nie może być więcej niż 4800 szt. w chowie ekologicznym, natomiast w konwencjonalnych kurnikach obsada wynosi po kilkadziesiąt tysięcy sztuk.

Autor:

Agnieszka Skotny

Agnieszka Skotny

Agnieszka Skotny 4 2 grudnia 2015  5228

Dodaj komentarz

  • beaaa
    15 lutego 2016
    Najlepiej nie jesc zadnego miecha...zadnych zwlok
    zwloki nie odzywiaja...
  • informator
    12 lutego 2016
    Faktem jest że zwierzętom hodowlanym podaje się duże ilości antybiotyków, w tym działając prewencyjnie. A wysoce wątpliwe jest, aby nadzór, czy inspekcja mogły to skutecznie kontrolować.
  • Technolożka
    12 lutego 2016
    To ciekawe co piszecie bo zajmuję się nadzorem z ramienia Inspekcji Weterynaryjnej i mam informacje z pierwszej ręki, a nie TVN i Uwagi. Stwierdzanie czegoś "na pewno" bo tak powiedzieli w telewizji/gazecie jest mało wiarygodne. Gdyby w mięsie wykryto antybiotyki na poziomie sprzedaży gotowego produktu odpowiedzialność poniósłby producent wyrobu, ubojnia i hodowca. Nikt nie chce stracić.
  • informator
    11 lutego 2016
    Dokładnie to że coś jest kontrolowane lub zakazane nie oznacza, że często nie dochodzi do nadużyć, wręczania łapówek i "dogadywania się". Hodowcy i producenci często zawczasu wiedzą, kiedy mogą się spodziewać kontroli...

Artykuły z kategorii: Zdrowie i Odżywianie

dieta-1000-kalorii-dla-kogo-po-co-i-na-czym-polega

Dieta 1000 kalorii - dla kogo, po co i na czym polega

Dieta 1000 kalorii to dosyć rygorystyczny sposób żywienia mający na celu szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Czym dokładnie cechuje się taka dieta i z myślą o kim została ona stworzona?

przyprawy-w-diecie-czym-przyprawiac-potrawy-w-konkretnych-dietach

Przyprawy w diecie - czym przyprawiać potrawy w konkretnych dietach?

Przyprawy to obowiązkowy element każdego dania, bez którego staje się ono mdłe i niesmaczne. Niektórych z nich nie powinno się jednak stosować w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych. W jaki sposób przyprawiać potrawy zgodnie z zasadami danej diety?

buraki-rodzaje-wlasciwosci-zdrowotne-i-przepisy

Buraki - rodzaje, właściwości zdrowotne i przepisy

Buraki stanowią jedno z popularniejszych warzyw, które z powodzeniem możemy uprawiać w przydomowym ogródku. Są one bogatym źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu zaleca się je w różnych dietach. Sprawdź, czym skutkuje regularne spożywanie tych purpurowych warzyw i jak można je przyrządzić.

szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie

Szparagi - właściwości odżywcze i zastosowanie

Szparagi to mało popularne warzywo pełne wielu wartości odżywczych wpływających pozytywnie na ludzki organizm. Jakie potrawy można wykonać z jego udziałem i czym jeszcze charakteryzują się szparagi?

jedz-truskawki-wartosci-zdrowotne-i-wlasciwosci-odzywcze

Jedz truskawki! Wartości zdrowotne i właściwości odżywcze

Truskawki to element bardzo wielu słodkich potraw oraz wyjątkowo popularne owoce w sezonie letnim. Jakie wartości odżywcze mają truskawki i w jaki sposób wpływają na Twoje zdrowie?

redukcyjna-kolacja-kulturysty-przepisy-aktualizacja-2020

Redukcyjna kolacja kulturysty – przepisy | AKTUALIZACJA 2020

Redukcja w kulturystyce jest procesem, który prowadzi do pozbycia się tkanki tłuszczowej z organizmu, a dzięki temu – uwidoczniają się mięśnie. Poznaj przepisy na kolacje, które są doskonałym źródłem energii podczas diety redukcyjnej. Przewiń artykuł, żeby zobaczyć aktualizację.

piwo-po-treningu-wskazane-czy-nie-aktualizacja-2020

Piwo po treningu - wskazane czy nie? | AKTUALIZACJA 2020

Przyjrzyjmy się popularnemu ostatnimi czasy mitowi: Piwo jest dobre po treningu. Według tego mitu spożycie jednego piwa (500 ml) po treningu przyśpiesza regenerację, dostarcza wartości odżywczych i minerałów, przeciwdziała zakwasom, a nawet nawadnia organizm. Jak jest naprawdę?

jak-odzywiac-sie-w-sposob-zdrowy

Jak odżywiać się w sposób zdrowy?

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie cieszy się ogromna popularnością. Sprawdź, jak samodzielnie przygotowywać poszczególne posiłki w sposób zbilansowany.

olej-palmowy-czym-jest-do-czego-sluzy-i-czy-rzeczywiscie-nalezy-go-unikac

Olej palmowy - czym jest, do czego służy i czy rzeczywiście należy go unikać?

Olej palmowy to składnik wielu produktów, od żywności, aż po popularne kosmetyki. Wiąże się on jednak z wieloma kontrowersjami. W jaki sposób jest pozyskiwany olej palmowy i czy jest on zdrowy?

ostre-przyprawy-jakie-maja-zalety-i-czy-sa-dla-kazdego

Ostre przyprawy - jakie mają zalety i czy są dla każdego?

Regularne spożywanie potraw doprawionych ostrymi przyprawami może nieść za sobą bardzo ciekawe skutki. Jak tego typu składniki wpływają na organizm i czy rzeczywiście pozwalają schudnąć bez zbędnego wysiłku?

dieta-1000-kalorii-dla-kogo-po-co-i-na-czym-polega

Dieta 1000 kalorii - dla kogo, po co i na czym polega

Dieta 1000 kalorii to dosyć rygorystyczny sposób żywienia mający na celu szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Czym dokładnie cechuje się taka dieta i z myślą o kim została ona stworzona?

przyprawy-w-diecie-czym-przyprawiac-potrawy-w-konkretnych-dietach

Przyprawy w diecie - czym przyprawiać potrawy w konkretnych dietach?

Przyprawy to obowiązkowy element każdego dania, bez którego staje się ono mdłe i niesmaczne. Niektórych z nich nie powinno się jednak stosować w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych. W jaki sposób przyprawiać potrawy zgodnie z zasadami danej diety?

buraki-rodzaje-wlasciwosci-zdrowotne-i-przepisy

Buraki - rodzaje, właściwości zdrowotne i przepisy

Buraki stanowią jedno z popularniejszych warzyw, które z powodzeniem możemy uprawiać w przydomowym ogródku. Są one bogatym źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu zaleca się je w różnych dietach. Sprawdź, czym skutkuje regularne spożywanie tych purpurowych warzyw i jak można je przyrządzić.

szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie

Szparagi - właściwości odżywcze i zastosowanie

Szparagi to mało popularne warzywo pełne wielu wartości odżywczych wpływających pozytywnie na ludzki organizm. Jakie potrawy można wykonać z jego udziałem i czym jeszcze charakteryzują się szparagi?

jedz-truskawki-wartosci-zdrowotne-i-wlasciwosci-odzywcze

Jedz truskawki! Wartości zdrowotne i właściwości odżywcze

Truskawki to element bardzo wielu słodkich potraw oraz wyjątkowo popularne owoce w sezonie letnim. Jakie wartości odżywcze mają truskawki i w jaki sposób wpływają na Twoje zdrowie?

redukcyjna-kolacja-kulturysty-przepisy-aktualizacja-2020

Redukcyjna kolacja kulturysty – przepisy | AKTUALIZACJA 2020

Redukcja w kulturystyce jest procesem, który prowadzi do pozbycia się tkanki tłuszczowej z organizmu, a dzięki temu – uwidoczniają się mięśnie. Poznaj przepisy na kolacje, które są doskonałym źródłem energii podczas diety redukcyjnej. Przewiń artykuł, żeby zobaczyć aktualizację.

piwo-po-treningu-wskazane-czy-nie-aktualizacja-2020

Piwo po treningu - wskazane czy nie? | AKTUALIZACJA 2020

Przyjrzyjmy się popularnemu ostatnimi czasy mitowi: Piwo jest dobre po treningu. Według tego mitu spożycie jednego piwa (500 ml) po treningu przyśpiesza regenerację, dostarcza wartości odżywczych i minerałów, przeciwdziała zakwasom, a nawet nawadnia organizm. Jak jest naprawdę?

jak-odzywiac-sie-w-sposob-zdrowy

Jak odżywiać się w sposób zdrowy?

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie cieszy się ogromna popularnością. Sprawdź, jak samodzielnie przygotowywać poszczególne posiłki w sposób zbilansowany.

olej-palmowy-czym-jest-do-czego-sluzy-i-czy-rzeczywiscie-nalezy-go-unikac

Olej palmowy - czym jest, do czego służy i czy rzeczywiście należy go unikać?

Olej palmowy to składnik wielu produktów, od żywności, aż po popularne kosmetyki. Wiąże się on jednak z wieloma kontrowersjami. W jaki sposób jest pozyskiwany olej palmowy i czy jest on zdrowy?

ostre-przyprawy-jakie-maja-zalety-i-czy-sa-dla-kazdego

Ostre przyprawy - jakie mają zalety i czy są dla każdego?

Regularne spożywanie potraw doprawionych ostrymi przyprawami może nieść za sobą bardzo ciekawe skutki. Jak tego typu składniki wpływają na organizm i czy rzeczywiście pozwalają schudnąć bez zbędnego wysiłku?