5 najzdrowszych warzyw | najzdrowsze z najzdrowszych

Warzywa są zdrowe - to wiedzą wszyscy. Najlepiej te nieprzetworzone - to wie większość. Ale jakie warzywa i owoce są najzdrowsze? Tego dowiecie się z naszego zestawienia, przygotowanego wspólnie z AkademiąTriathlonu. Sięgając po produkty z tej listy masz pewność, że dostarczasz organizmowi prawdziwy ładunek zdrowia.
1 .Rzeżucha
Bogata w magnez, żelazo, magnez i sole mineralne. Zalecana w menu osób, które poddawane są długiemu i intensywnemu wysiłkowi
wskazana również przy zaburzeniach krążenia i chorobie wieńcowej, osteoporozie
Druga roślina po orzechach laskowych
wzmacnia i oczyszcza organizm
dawniej była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry
działa moczopędnie (Wskazana przy chorobach nerek, ale zalecana jest ostrożność w ilości jej spożywania. Może doprowadzić do stanów zapalnych pęcherza)
2. Kapusta pekińska
Zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A) oraz komplet witamin z grupy B
zapobiega anemii i obrzękom
podnosi odporność
zmniejsza negatywne skutki spożycia alkoholu, czyli mówiąc wprost, jest dobra na kaca!
Zawiera: magnez, wapń, kwas foliowy, żelazo i potas. Dwa ostatnie pierwiastki znajdują się w największej ilości w zewnętrznych liściach
3. Botwinka
pobudza apetyt i odtruwa organizm
posiada duże właściwości odkwaszające
z uwagi na wiele cennych składników pomaga w koncentracji i zwalcza stres
zawiera substancje, których działanie podobne jest do działania estrogenów
charakteryzuje się dużą zawartością żelaza, dlatego wskazana jest dla vegetarian, wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii
4. Burak
pierwsze miejsce w walce z rakiem
zdolność hamowania lub cofania rozwoju komórek rakowych
składniki zawarte w buraku zwalczają wolne rodniki
dzieki zawartości azotanów spowalnia wchłanianie się tlenu – wolniej się męczymy
wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek! Legalny i tani doping dla sportowców!
skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca
wspomagają pracę wątroby i odkwasza organizm!
naturalny detoks - eliminuje mocznik z organizmu
składniki wspomagające procesy spalania tłuszczu!
przyśpiesza przemianę materii i hamuje apetyt na słodycze
obecność betainy i tryptofanu wpływa na obniżenie stresu, kłopotów ze snem
Rzymianie używali buraki jako afrodyzjaki. Burak zawiera bor, który bezpośrednio wpływa na produkcję hormonów odpowiedzialnych za popęd seksualny i libido.
5. Szpinak
chroni przed miażdżycą i nowotworami
przeciwutleniacze: beta-karoten, witamina C, luteina
ma działanie antystresowe (bogate źródło magnezu) oraz zapobiega bólom i zawrotom głowy
obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca
duża zawartość kwasu foliowego, który przeciwdziała wadom układu nerwowego płodu
bogaty w witaminę K i B (obniżenie cholesterolu, opóźnianie procesów starzenia się)
Dziękujemy za dodanie opini!