10 rosyjskich posiłków jako uzupełnienie Twojej diety low-carb

Węglowodany i cukier już dawno opuściły Twój jadłospis? W obrębie jednej kuchni można odczuć monotonię… Mamy dla Was pomysły na posiłki tłuszczowo-błonnikowe wprost z Rosji! Oto 10 rosyjskich dań idealnych dla diety low-carb.
1. Galareta

Jedna z dziwniejszych potraw wschodniej kuchni. Nam Polakom jednak znana jest głównie pod nazwą „zimne nóżki”. Po rosyjsku danie nazwiemy jednak „kholodeta”. Galaretę tworzy się zwykle z mięsa wieprzowego i bulionu. Głównym składnikiem galarety jest żelatyna. Wielu Rosjan uważa, że jedzenie zimnych nóżek wzmacnia kości i przyspiesza leczenie kontuzji.
Czytaj także: Poznaj dietę low carb!
2. Kawior

Czerwony i czarny kawior bardzo często i chętnie dodawany jest do rosyjskich posiłków. W kawiorze znajdziemy mnóstwo witaminy D i E oraz jodu. Rosjanie zwykle podają kawior z masłem i jajkami. W niektórych krajach, jajka faszerowane kawiorem i masłem są nazywane właśnie jako „jajka po rosyjsku”.
3. Faszerowane papryki

W tradycyjnym radzieckim przepisie, papryki powinny być nafaszerowane nie tylko mięsem mielonym (wieprzowym lub wołowym), lecz także ryżem. Mielone mięso doskonale łączy się z warzywami, kiedy całość zapieczemy w piekarniku. Lepszym pomysłem jest używanie zielonych papryk.
Czytaj także: Śniadanie dla sportowca w różnych zakątkach świata
4. Solanka na patelni

Bigos, także rosyjskie danie, choć korzenie ma polskie, jak wiadomo wykonany jest z kapusty bądź kapusty kiszonej. Niektórzy Rosjanie nazywają bigos właśnie „Solanką na patelni” (ostra zupa z wędzonymi kiełbaskami).
5. Rosyjski „gruby twaróg”

Na niekończącej się liście rosyjskich produktów mlecznych, najpopularniejszy jest właśnie twaróg. Nam, Polakom, znany także pod wieloma postaciami. W rosyjskich sklepach łatwo można znaleźć prawdziwy twaróg – bez dodatku cukru, soli czy innych uzupełniaczy smaku. Jeśli jesz nabiał – wybieraj twaróg mający 18% tłuszczu.
6. Zupa kapuściana

Jedna z najbardziej popularnych i prostych rosyjskich zup. Istnieje wiele wariantów zupy kapuścianej: z dodatkiem mięs, warzyw… Zupa kapuściana powinna być gotowana z młodej kapusty bądź kapusty kiszonej. Obie wersje mogą być z mięsem lub bez. Niektórzy dodają pomidory, a nawet rybę!
7. Kiszone jedzenie

Konserwowe i kiszone jedzenie jest fundamentem rosyjskiej kuchni. Od najdawniejszych dni Rosjanie zachowywali jedzenie właśnie w taki sposób. Na zimę robili przetwory z ogórków, kapusty, grzybów, czosnku… Proces kiszenia czy konserwowania pozwala na przedłużenie ważności warzyw, ale także zachowanie ich składników odżywczych. Wielu dietetyków uważa, że tego typu jedzenie zwiększa odporność i ma dobry wpływ na trawienie.
8. Kurki ze śmietaną

Lubisz grzyby i śmietanę? Doskonale! Jest to fantastyczne danie przy diecie low-carb. Szczególnie, jeśli wykorzystujemy kurki przygotowane z cebulą i masłem. Bardzo tłusta kuchnia, ale za to jaka pyszna!
9. Gołąbki

My Polacy znamy tę potrawę doskonale. Potrzeba jedynie trochę kapusty, mięsa mielonego i sosu pomidorowego. W oryginalnej wersji rosyjskich „golubtów” znajdziemy także ryż. Każdy, kto robił gołąbki wie, że zawinięcie farszu w liść kapusty trochę czasu zajmuje. Istnieje także wersja gołąbków dla leniwych – tzw. bez zawijania. Wtedy jedynie mieszamy wszystkie składniki i smażymy je na patelni. Oczywiście całość zalewamy sosem pomidorowym.
10. Mięso po francusku

Rosyjską kuchnię od dawna zdominował spór odnośnie tego, co jest smaczniejsze: śmietana czy majonez? Na naszym podwórku pewnie mamy podobne pytania. W tym przepisie jednak triumfuje majonez. Wieprzowina bądź wołowina od sosem majonezowym i tartym serem nie ma nic wspólnego z Francją. Niemniej, Rosjanie właśnie tak nazwali to danie. Niektóre przepisy zawierają ziemniaki (ale smacznie jest też bez nich!).
Źródło: rbth.com
Chcesz przeczytać cały artykuł?
Dziękujemy za dodanie opini!