10 najbardziej kalorycznych produktów

10 najbardziej kalorycznych produktów

Kaloryczne pułapki czyhają na każdym kroku. Jak się ich wystrzegać? Wystarczy wcześniej poznać wroga! Oto TOP 10 produktów żywieniowych, których wysoka kaloryczność może przyprawić o zawrót głowy.

 Które produkty są najbardziej kaloryczne?

Punktem odniesienia niech będzie ilość kilokalorii, którą przeciętnie powinniśmy przyjmować. Biorąc pod uwagę płeć, wiek, styl życia i tryb pracy – od 2000 do 3000 kcal dziennie. Więcej o tym jak dokładnie obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne: http://blog.lepszytrener.pl/jesz-zdrowo-i-regularnie-ale-ciagle-jestes-glodny-a 

 

 

Miejsce 10. Piwo

 

Często mówimy, że piwo jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Owszem, okazjonalne wypicie jednego nie zrujnuje naszego organizmu, lecz częste spożycie sprzyja otyłości, szczególnie otyłości brzusznej. Chmielowy trunek to średnio 250 kcal. Więcej o piwie i jego efekcie na dietę i zdrowie przeczytacie tutaj. Do tego dochodzą jeszcze przekąski, lecz o nich później.

 

Miejsce 9. Ser

 

Wysoką kaloryczność wykazują sery żółte i pleśniowe – zawartość kalorii mieści się w przedziale 300 – 400 kcal na 100 g. Wyjątek stanowi norweski brunost uważany za najbardziej tuczący ser na świecie. Na każde 100 g tego sera przypada ok 460 kcal. Ten skandynawski przysmak jest wytwarzany przez wielogodzinne gotowanie mleka, śmietany i serwatki. Pod wpływem temperatury cukier z mleka zamienia się w karmel, co nadaje mu charakterystyczny brązowy kolor. Sery pomimo kaloryczności to nie „produktowe zło” - dzięki zawartości wapnia poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego.

 

Miejsce 8. Wieprzowina

 

Mięso wieprzowe to najtłustsze mięso na naszych stołach. Oczywiście, poszczególnie części tuszy wieprzowej nie są sobie równe pod względem kaloryczności. Przykładowo 100 gram golonki to 400 kcal, zaś ta sama ilość boczku to już 550 kcal. Wieprzowina hodowana w dobrych warunkach to cenne źródło łatwo przyswajalnego cynku oraz witamin z grupy B. Wątroba wieprzowa jest bezkonkurencyjna w zawartości żelaza.

Miejsce 7. Czekolada

 

Czekolada to mały psikus – im bardziej kaloryczna, tym... zdrowsza. Największą dawkę energii dostaniemy przy spożyciu czekolady gorzkiej (najbogatszej w kakao i najuboższej w cukier). Na 100 g słodkości przypada 600 kcal, zaś czekolada mleczna to „raptem” 500 kalorii. Pomimo swojej kaloryczności, czekolada działa prozdrowotnie – wpływa na układ krążenia, poprawia pamięć i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

 

Miejsce 6. Masło orzechowe

 

Masło orzechowe to połączenie prażonych orzeszków arachidowych lub mielonych orzechów ziemnych, cukru, soli oraz tłuszczy (np. masła lub tluszczu palmowego). W efekcie powstaje kombinacja wysoce kaloryczna (na 100 g przypada 650 kcal). 

 

Miejsce 5. Majonez

 

Szukając prawdziwej bomby kalorycznej nie można zapomnieć o majonezie. W jego 100 gramach kryje się nawet 700 kcal. Możemy się zastanawiać, jakim cudem ktoś miałby zjeść aż tyle majonezu. Jedna łyżka waży średnio 25 gram (175 kcal), więc wystarczy suto doprawiona sałatka, by otrzymać niezłego kopa kalorycznego za jednym zamachem.

 

Miejsce 4. Masło

 

100 gram masła zawiera nawet 750 kcal, czyli nawet o 500 kalorii więcej niż niektóre margaryny. Produkt w swoim składzie posiada kwas masłowy – związek o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwwirusowych. Jest także pomocny w regeneracji błony śluzowej jelita. 

 

Miejsce 3. Orzechy

 

Na trzecim miejscu podium znajdują się orzechy. Stanowią one bardzo zdrowe i niezbędne w diecie źródło białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają na poprawę funkcjonowania układu krążenia, a poza tym są niezłą bombą kalorii. W 100 g orzechów włoskich czai się 650 kcal, zaś standardowa paczka orzechów ziemnych to nawet 840 kcal.

 

Miejsce 2. Chipsy

 

Chipsy to esencja śmieciowego jedzenia, a jednocześnie najpopularniejsza przekąska pod słońcem! Każdy kto próbował doskonale wie, jak trudno odłożyć paczkę chipsów na półkę przed jej całkowitym opróżnieniem. Przeciętna paczka chipsów ok 850 kcal, a to dopiero początek spustoszenia. Smażone ziemniaki zawierają dużo soli, łatwo przyswajalnej skrobi, izomerów trans oraz sztucznych ulepszaczy. Efekt? Większe ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów, otyłość oraz cukrzyca.

 

Miejsce 1. Olej roślinny

 

Oleje roślinne to kaloryczność wpisana w nazwę. Równie dobrze co na patelni sprawdza się jako olej napędowy w ciężarówkach. Rekordzista to niewątpliwie olej kukurydziany, który zawiera więcej kalorii niż smalec – aż 900 kcal / 100 g, dieslowe silniki własnie ten olej lubią najbardziej.

Inne oleje mają mniejszą „moc”, zazwyczaj w granicach 860 – 880 kcal w 100 gramach. Można się zastanawiać kto pije tłuszcz w takich ilościach? Praktycznie każdy, dodając olej do sałatki, bądź smażąc na nim kotlet schabowy. Nadmierne spożycie może przyczynić się do dolegliwości układu krążenia i chorób nowotworowych. 

 

Przygotowując posiłki warto jest pamiętać o unikaniu, bądź ograniczeniu spożycia najcięższych produktów. Ich wysoka energetyczność w stosunku do objętości sprawia, że łatwo można przekroczyć zalecane spożycie kalorii.

Martyna Paprocka 3 10 lutego 2016  5675

Dodaj komentarz

  • 20 lipca 2017
    Czekolada :/
  • Malina
    20 lipca 2017
    Dlaczego wszystko, co jest tak kaloryczne musi być takie dobre?
  • Karol
    20 lipca 2017
    Piwo i ser na liście, niedobrze....

Artykuły z kategorii: Zdrowie i Odżywianie

dieta-1000-kalorii-dla-kogo-po-co-i-na-czym-polega

Dieta 1000 kalorii - dla kogo, po co i na czym polega

Dieta 1000 kalorii to dosyć rygorystyczny sposób żywienia mający na celu szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Czym dokładnie cechuje się taka dieta i z myślą o kim została ona stworzona?

przyprawy-w-diecie-czym-przyprawiac-potrawy-w-konkretnych-dietach

Przyprawy w diecie - czym przyprawiać potrawy w konkretnych dietach?

Przyprawy to obowiązkowy element każdego dania, bez którego staje się ono mdłe i niesmaczne. Niektórych z nich nie powinno się jednak stosować w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych. W jaki sposób przyprawiać potrawy zgodnie z zasadami danej diety?

buraki-rodzaje-wlasciwosci-zdrowotne-i-przepisy

Buraki - rodzaje, właściwości zdrowotne i przepisy

Buraki stanowią jedno z popularniejszych warzyw, które z powodzeniem możemy uprawiać w przydomowym ogródku. Są one bogatym źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu zaleca się je w różnych dietach. Sprawdź, czym skutkuje regularne spożywanie tych purpurowych warzyw i jak można je przyrządzić.

szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie

Szparagi - właściwości odżywcze i zastosowanie

Szparagi to mało popularne warzywo pełne wielu wartości odżywczych wpływających pozytywnie na ludzki organizm. Jakie potrawy można wykonać z jego udziałem i czym jeszcze charakteryzują się szparagi?

jedz-truskawki-wartosci-zdrowotne-i-wlasciwosci-odzywcze

Jedz truskawki! Wartości zdrowotne i właściwości odżywcze

Truskawki to element bardzo wielu słodkich potraw oraz wyjątkowo popularne owoce w sezonie letnim. Jakie wartości odżywcze mają truskawki i w jaki sposób wpływają na Twoje zdrowie?

redukcyjna-kolacja-kulturysty-przepisy-aktualizacja-2020

Redukcyjna kolacja kulturysty – przepisy | AKTUALIZACJA 2020

Redukcja w kulturystyce jest procesem, który prowadzi do pozbycia się tkanki tłuszczowej z organizmu, a dzięki temu – uwidoczniają się mięśnie. Poznaj przepisy na kolacje, które są doskonałym źródłem energii podczas diety redukcyjnej. Przewiń artykuł, żeby zobaczyć aktualizację.

piwo-po-treningu-wskazane-czy-nie-aktualizacja-2020

Piwo po treningu - wskazane czy nie? | AKTUALIZACJA 2020

Przyjrzyjmy się popularnemu ostatnimi czasy mitowi: Piwo jest dobre po treningu. Według tego mitu spożycie jednego piwa (500 ml) po treningu przyśpiesza regenerację, dostarcza wartości odżywczych i minerałów, przeciwdziała zakwasom, a nawet nawadnia organizm. Jak jest naprawdę?

jak-odzywiac-sie-w-sposob-zdrowy

Jak odżywiać się w sposób zdrowy?

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie cieszy się ogromna popularnością. Sprawdź, jak samodzielnie przygotowywać poszczególne posiłki w sposób zbilansowany.

olej-palmowy-czym-jest-do-czego-sluzy-i-czy-rzeczywiscie-nalezy-go-unikac

Olej palmowy - czym jest, do czego służy i czy rzeczywiście należy go unikać?

Olej palmowy to składnik wielu produktów, od żywności, aż po popularne kosmetyki. Wiąże się on jednak z wieloma kontrowersjami. W jaki sposób jest pozyskiwany olej palmowy i czy jest on zdrowy?

ostre-przyprawy-jakie-maja-zalety-i-czy-sa-dla-kazdego

Ostre przyprawy - jakie mają zalety i czy są dla każdego?

Regularne spożywanie potraw doprawionych ostrymi przyprawami może nieść za sobą bardzo ciekawe skutki. Jak tego typu składniki wpływają na organizm i czy rzeczywiście pozwalają schudnąć bez zbędnego wysiłku?

dieta-1000-kalorii-dla-kogo-po-co-i-na-czym-polega

Dieta 1000 kalorii - dla kogo, po co i na czym polega

Dieta 1000 kalorii to dosyć rygorystyczny sposób żywienia mający na celu szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Czym dokładnie cechuje się taka dieta i z myślą o kim została ona stworzona?

przyprawy-w-diecie-czym-przyprawiac-potrawy-w-konkretnych-dietach

Przyprawy w diecie - czym przyprawiać potrawy w konkretnych dietach?

Przyprawy to obowiązkowy element każdego dania, bez którego staje się ono mdłe i niesmaczne. Niektórych z nich nie powinno się jednak stosować w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych. W jaki sposób przyprawiać potrawy zgodnie z zasadami danej diety?

buraki-rodzaje-wlasciwosci-zdrowotne-i-przepisy

Buraki - rodzaje, właściwości zdrowotne i przepisy

Buraki stanowią jedno z popularniejszych warzyw, które z powodzeniem możemy uprawiać w przydomowym ogródku. Są one bogatym źródłem wielu wartości odżywczych, dzięki czemu zaleca się je w różnych dietach. Sprawdź, czym skutkuje regularne spożywanie tych purpurowych warzyw i jak można je przyrządzić.

szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie

Szparagi - właściwości odżywcze i zastosowanie

Szparagi to mało popularne warzywo pełne wielu wartości odżywczych wpływających pozytywnie na ludzki organizm. Jakie potrawy można wykonać z jego udziałem i czym jeszcze charakteryzują się szparagi?

jedz-truskawki-wartosci-zdrowotne-i-wlasciwosci-odzywcze

Jedz truskawki! Wartości zdrowotne i właściwości odżywcze

Truskawki to element bardzo wielu słodkich potraw oraz wyjątkowo popularne owoce w sezonie letnim. Jakie wartości odżywcze mają truskawki i w jaki sposób wpływają na Twoje zdrowie?

redukcyjna-kolacja-kulturysty-przepisy-aktualizacja-2020

Redukcyjna kolacja kulturysty – przepisy | AKTUALIZACJA 2020

Redukcja w kulturystyce jest procesem, który prowadzi do pozbycia się tkanki tłuszczowej z organizmu, a dzięki temu – uwidoczniają się mięśnie. Poznaj przepisy na kolacje, które są doskonałym źródłem energii podczas diety redukcyjnej. Przewiń artykuł, żeby zobaczyć aktualizację.

piwo-po-treningu-wskazane-czy-nie-aktualizacja-2020

Piwo po treningu - wskazane czy nie? | AKTUALIZACJA 2020

Przyjrzyjmy się popularnemu ostatnimi czasy mitowi: Piwo jest dobre po treningu. Według tego mitu spożycie jednego piwa (500 ml) po treningu przyśpiesza regenerację, dostarcza wartości odżywczych i minerałów, przeciwdziała zakwasom, a nawet nawadnia organizm. Jak jest naprawdę?

jak-odzywiac-sie-w-sposob-zdrowy

Jak odżywiać się w sposób zdrowy?

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie cieszy się ogromna popularnością. Sprawdź, jak samodzielnie przygotowywać poszczególne posiłki w sposób zbilansowany.

olej-palmowy-czym-jest-do-czego-sluzy-i-czy-rzeczywiscie-nalezy-go-unikac

Olej palmowy - czym jest, do czego służy i czy rzeczywiście należy go unikać?

Olej palmowy to składnik wielu produktów, od żywności, aż po popularne kosmetyki. Wiąże się on jednak z wieloma kontrowersjami. W jaki sposób jest pozyskiwany olej palmowy i czy jest on zdrowy?

ostre-przyprawy-jakie-maja-zalety-i-czy-sa-dla-kazdego

Ostre przyprawy - jakie mają zalety i czy są dla każdego?

Regularne spożywanie potraw doprawionych ostrymi przyprawami może nieść za sobą bardzo ciekawe skutki. Jak tego typu składniki wpływają na organizm i czy rzeczywiście pozwalają schudnąć bez zbędnego wysiłku?