Żywienie człowieka w chorobie - ABC dietetyki klinicznej

Żywienie człowieka w chorobie - ABC dietetyki klinicznej Dodano: 2019.10.30

Od najdawniejszych czasów żywienie stanowi ważny aspekt codziennego życia człowieka. Początkowo jedzenie służyło zaspokajaniu głodu i pragnienia. Ale gdy Hipokrates powiedział, że pożywienie winno być lekarstwem i odwrotnie, dał wówczas początek dietetyce klinicznej. Czym jest i na czym polega?

Dietetyka kliniczna: integralna część leczenia chorób

Każda terapia jest procesem złożonym, obejmującym wiele płaszczyzn funkcjonowania organizmu. W procesie leczniczym integralną część stanowi dietetyka kliniczna. Ma ona na celu poprawę i właściwe utrzymanie stanu organizmu poprzez właściwe żywienie i tym samym przyspieszenie leczenia. Dietetyka kliniczna to przede wszystkim postępowanie medyczne, które rozpoczyna się oceną stanu odżywienia organizmu, zapotrzebowania na składniki żywieniowe, szczegółowe wyliczenie makro- i mikroskładników oraz gęstości kalorycznej posiłków. Dietoterapia w leczeniu klinicznym to również samo monitorowanie przebiegu leczenia, którego nadrzędnym celem jest poprawa stanu odżywienia wszystkich tych pacjentów, którzy nie mogą pokryć zapotrzebowania na składniki pokarmowe naturalną dietą. Czy dietoterapia kliniczna może być stosowana u każdego?

Żywienie człowieka: dietetyka kliniczna na różnych etapach życia

Dietetyka kliniczna to przede wszystkim wspomaganie żywieniowe w różnych schorzeniach. Najczęściej spotykane są diety w chorobach tarczycy (np. nadczynność, niedoczynność, choroba Hashimoto), terapie onkologiczne oraz w okresie około przeszczepowym szpiku kostnego czy w chemioterapii. Żywienie lecznicze stosuje się również w innych chorobach cywilizacyjnych, jak chociażby cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia (nadciśnienie i niedociśnienie, choroby wieńcowe). Sprawdzi się także w terapii zaburzeń gospodarki lipidowej (tzw. dyslipidemii), które mogą powodować miażdżycę, niedokrwienność kończyn czy serca, a nawet udar mózgu. Do dietetyka klinicznego warto się wybrać w przypadku alergii żywieniowych.

Dietetyka kliniczna a nietolerancje pokarmowe
dietetyka kliniczna

Dieta powinna być dostosowana również do takich ograniczeń jak nietolerancje pokarmowe np. na gluten czy laktozę. Ważne jest właściwe żywienie w zależności od okresu życia, w którym znajduje się pacjent. Inaczej skonstruujemy dietę dla noworodków, inny rodzaj żywienia zaproponujemy dzieciom i młodzieży, jeszcze inny osobom dorosłym (ze względu na różne choroby czy np. okres ciąży, połogu i karmienia u kobiet) czy osobom starszym. W dietetyce klinicznej szczególną rolę odgrywa wywiad żywieniowy, od którego rozpoczyna się cała współpraca ze specjalistą.

Czytaj też: Dietetyka sportowa

Dietetyka kliniczna: holistyczna profilaktyka chorób

Holistyczne podejście do choroby już we wczesnym jej stadium daje bardzo dobre rokowanie choremu i pozwala na szybsze wyleczenie. Dietetyka kliniczna nie jest stosowana wyłącznie w terapii chorób już wykrytych. Może być ona dobrym narzędziem do programowania żywienia w profilaktyce najróżniejszych schorzeń. W okresie wieku dziecięcego właściwe żywienie pozwoli na łagodniejsze zmiany dermatologiczne wynikające z dojrzewania organizmu, złagodzi też objawy ewentualnej mukowiscydozy. Właściwie zaplanowana dieta pozwoli uniknąć chorób i nietolerancji dietozależnych oraz pozytywnie wpłynie na ogólną jakość życia. Ważne jest też właściwe żywienie osób aktywnych fizycznie i zawodowych sportowców. Taka dieta to prawidłowe dostosowanie gęstości kalorycznej oraz podaży makroskładników. Powinna być właściwie wspomagana dodatkową suplementacją witaminową i minerałową, a w przypadku osób wysoce aktywnych fizycznie dodatkowo gotowymi odżywkami przemysłowymi.

Psychodietetyka jako terapia wspomagająca w dietetyce klinicznej

W dietetyce klinicznej, oprócz samego wspomagania leczenia, ważny jest właściwy system odżywiania. Niebagatelną rolę w całej edukacji żywieniowej odgrywają psychodietetycy. Poprzez rozmowę i zadawanie odpowiednich pytań pomagają osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub zwyczajnie zdrowo się odżywiać i dobrze się czuć. Psychodietetyka dobrze sprawdzi się w leczeniu zaburzeń odżywiania na tle psychologicznym, jak chociażby anoreksja czy bulimia.

Zobacz też: Jak znaleźć pracę jako dietetyk?



Chcesz przeczytać cały artykuł?

jakie-specjalizacje-warto-robic-dodatkowy-kurs-z-treningu-funkcjonalnego

Jakie specjalizacje warto robić? Dodatkowy kurs z treningu funkcjonalnego

Silny trend prozdrowotny coraz bardziej determinuje ofertę klubów fitness. Również trenerzy personalni powinni sprostać potrzebom i oczekiwaniom potencjalnych klientów. Obok trening prozdrowotnego świetnie działa także trening funkcjonalny. Czy warto robić dodatkowy kurs?

programowanie-treningu-silowego-czyli-jak-go-ulozyc-by-dawal-pozadane-efekty

Programowanie treningu siłowego, czyli jak go ułożyć, by dawał pożądane efekty?

Plan treningowy skrojony na miarę potrzeb twoich klientów to warunek konieczny do budowania własnej marki. Nic innego nie pozwoli ci tak rozwinąć skrzydeł, jak zadowoleni klienci, którzy osiągnęli swoje cele treningowe. Podpowiadamy, czym jest planowanie treningu siłowego i jak podejść do tematu, aby twoi podopieczni wychodzili z zajęć z uśmiechem na twarzy!

jak-zostac-pracownikiem-strzelnicy-kurs-instruktora-strzelectwa-w-pigulce

Jak zostać pracownikiem strzelnicy: kurs instruktora strzelectwa w pigułce

Doświadczenie w używaniu broni to jedno, ale instruktor strzelectwa to nie tylko osoba, która ma celne oko i potrafi dobrze posługiwać się bronią palną. To przede wszystkim mentor i pedagog, a więc osoba, która świetnie przekaże wiedzę innym i nauczy praktycznego posługiwania się bronią. Zobacz, gdzie i jak najlepiej zdobyć uprawnienia na kursie instruktora strzelectwa.

mobilnosc-i-stabilnosc-w-treningu-personalnym-jak-ugryzc-ten-delikatny-temat

Mobilność i stabilność w treningu personalnym - jak ugryźć ten delikatny temat?

Oprócz wspomagania przemieszczania się, nasz układ nerwowy ma za zadanie dopasowanie mięśni i kości do przyjmowania konkretnych ruchów odpowiadających m.in. za takie życiowe funkcje jak oddychanie czy odżywianie. Mobilność chroni ciało przed urazami, a stabilność pozwala na zarządzanie dynamiką tych ruchów. Jak wykorzystać je w treningu personalnym i jak doskonalić te dwie umiejętności?